Rijverbod en verval tot het recht van sturen

In de volksmond wordt de term rijverbod gebruikt voor alle situaties waarin u niet mag rijden omwille van een of andere verkeersovertreding. Juridisch gezien zijn er echter grote verschillen tussen twee vormen van rijverbod.

 


Rijverbod na alcoholcontrole

Meteen na een positieve ademtest, mag u niet verder rijden. De politie legt u dan onmiddellijk een rijverbod op van drie tot zes uur. De agent zal uw wagen parkeren als u alleen bent en niemand anders het stuur kan overnemen.
Tegen dat rijverbod kunt u niet in beroep gaan. U moet het naleven. U riskeert erg zware straffen als u voor het aflopen van uw rijverbod toch nog met uw wagen de baan op gaat.
Meer over boetes en rijverbod bij alcoholgebruik.

 


Verval tot het recht van sturen

Een verval tot het recht van sturen wordt ook ‘rijverbod’ genoemd. U kent het vast ook als een ‘intrekking van rijbewijs’. Dat is een maatregel die door de politierechter wordt opgelegd als straf voor een verkeersovertreding. Dat kan dus ook na een snelheidsovertreding of een vluchtmisdrijf.
In de meeste gevallen mag de rechter zelf beslissen hoe lang dat rijverbod duurt, binnen bepaalde grenzen. Op zo’n moment is de bijstand van een advocaat nuttig om de juiste argumentatie aan te halen zodat u niet meer dan een correcte straf opgelegd krijgt.

Doe gratis beroep op het gespecialiseerde team van advocaat Jorgen Van Laer.