
Coronaboetes
Om het coronavirus te stoppen zijn er een hele reeks nieuwe maatregelen van kracht. Om het virus in te dijken moeten we niet alleen een zekere sociale afstand (social distance) bewaren, maar werden er ook een resem andere vrijheidsbeperkende maatregelen ingevoerd. Deze nieuwe maatregelen maken het soms moeilijk om het bos door de bomen te zien.
Want wat gebeurt er als je de coronamaatregelen niet naleeft? Hoeveel bedraagt zo een corona-boete nu juist? Wat is de procedure die gevolgd wordt? Zijn de maatregelen strafrechterlijk afdwingbaar? Kan de politie onmiddellijk een boete opleggen? Moet ik voor de rechter verschijnen? En wat als u de opgelegde boete niet betaalt?
Nieuwe regels zorgen voor een heleboel vraagtekens. Daarbovenop komen aankondigingen over politiekorpsen die drones de lucht in zouden sturen, pizzadozen zouden tellen of wilden binnenvallen in woningen… Dit soort nieuwsberichten wekten in december de indruk dat de strijd tegen het coronavirus ons naar de gebruiken van een politiestaat zou leiden.
Die indruk moet echter genuanceerd worden.
Wat zijn die maatregelen nu juist?
De corona-maatregelen evolueren mee met het virus, afhankelijk van bepaalde indicatoren zoals bijvoorbeeld het aantal besmettingen, de druk op de ziekenhuizen of het reproductiegetal.
In de fase van een lockdown bijvoorbeeld, moeten niet essentiële winkels de deuren sluiten, dat is vandaag (4/01/2021) niet het geval.
Om de laatste maatregelen die vandaag gelden raad te plegen verwijzen we u graag naar https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
Wat als je de -op dat moment geldende- maatregelen niet naleeft?
Een eerste vaststelling
Bij een eerste inbreuk zal je als overtreder een minnelijke schikking ontvangen, zo’n boete geeft aan een verdachte de kans om niet verder strafrechtelijk vervolgd te worden.
Deze minnelijke schikking kan in de vorm van een proces verbaal opgesteld worden door politiediensten, of u krijgt een GAS-boete. Deze boetes bedragen 750,00€ voor handelaren, uitbaters en de organisatoren van een activiteit en 250,00€ voor alle andere overtreders.
Voor de eerste categorie kunnen de boetes verhoogd worden met de vermogensvoordelen die zouden verkregen zijn (bv.: de verkregen inkomsten of winsten,…)
Als u deze minnelijke schikking niet betaalt, zal u rechtstreeks gedagvaard worden door de correctionele rechtbank.
Bij een tweede vaststelling van een inbreuk op Corona-maatregelen wordt er geen minnelijke schikking opgemaakt maar wordt de overtreder meteen gedagvaard door de Politierechtbank.
In de twee laatste gevallen is bijstand door een gespecialiseerde advocaat geen overbodige luxe. Onze ervaren specialisten helpen u graag verder, van een eerste advies over uw zaak tot de verdere afhandeling. Kies voor gemoedsrust met een partner die uw zaak ter harte neemt
Illegale feesten (lockdownparties)
Voor lockdownparties liggen de boetebedragen hoger dan voor de voorgenoemde overtredingen. Onder “lockdownfeesten” verstaan de procureurs-generaal feesten waarop een groot aantal deelnemers aanwezig is, waar alcohol wordt gedronken en muziek wordt gedraaid. Het moet duidelijk zijn dat de deelnemers bewust de coronamaatregelen overtreden.
Organisatoren van een lockdownparty zullen ofwel een minnelijke schikking van 4.000 euro ontvangen, deelnemers aan zo’n party kunnen een boete van 750 euro verwachten. Er kan eveneens beslag worden gelegd op de materiële middelen die hebben gediend tot het plegen van het misdrijf (bv.: muziekinstallatie, voertuigen, gsm,…)
De mogelijkheid bestaat dat er meteen een rechtstreekse dagvaarding voor de Politierechtbank volgt, waar de straffen kunnen oplopen tot een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en/of met geldboete van zesentwintig euro (te vermeerderen met opdeciemen x8) tot vijfhonderd euro (x8).
Onduidelijkheid, wat nu?
Deze coronamaatregelen, maar vooral de constante evolutie in de toepasbaarheid van de maatregelen, doen vragen rijzen over hun accuraatheid en legitimiteit. Iedereen wordt geacht de wet te kennen, maar met elke aanpassing van de reglementering volgt een nieuwe discussie over de draagwijdte en toepasbaarheid van de maatregelen.
Bovendien kan het voorvallen dat een inbreuk op een maatregel in een bepaalde week strafbaar zal zijn, om elke dagen nadien te worden opgeheven. Stelt u zich vragen bij een corona-boete? Vertrouw dan op een gespecialiseerde advocaat. Wij zoeken het graag voor u uit.
Neem direct contact op
U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27
Boete berekenen
Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.
Onze reviews
Contacteer ons meteen
Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.
Neem direct contact op
U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27
Boete berekenen
Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.