Verdovende middelen
Rijden onder invloed van drugs
Het is verboden om een voertuig te besturen wanneer u onder invloed bent van verdovende middelen (‘drugs’), bijvoorbeeld cocaïne (coke), cannabis, MDMA, etc. Wanneer na een controle blijkt dat u heeft gereden onder invloed van verdovende middelen kunnen de boetes hoog oplopen en riskeert u een rijverbod.
De wet voorziet een geldboete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een rijverbod van ten minste 8 dagen tot 5 jaar.
Beperk uw straf en raadpleeg onze gratis advocaat.
Hoe verloopt een controle en wat als ik een bloedanalyse weiger?
Als een politieagent u controleert op het gebruik van verdovende middelen, moeten zij een bepaalde procedure volgen.
Allereerst overloopt de politie een checklist om op basis van je uiterlijke kenmerken en je gedrag na te gaan of er indicaties zijn van het gebruik van verdovende middelen. Indien uit de checklist blijkt dat er recent gebruik gemaakt is van verdovende middelen, gaat men in de praktijk over tot een bloedanalyse. Deze bloedanalyse kan u niet weigeren, tenzij u hiervoor wettige medische redenen heeft.
Wanneer u positief test op een bloedanalyse, dan krijgt u een onmiddellijk rijverbod van 12 uur. In vele gevallen gaat men tevens over tot een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor minimum 15 dagen.
Wat als u opnieuw dezelfde fout begaat binnen een korte termijn?
Als u op korte termijn meerdere keren veroordeeld wordt door de rechtbank voor het rijden onder invloed van verdovende middelen, dan worden de boetes hoger en de omvang van het rijverbod groter.
Indien u binnen een periode van 3 jaar ( te rekenen vanaf de dag van de uitspraak van vorig vonnis) een nieuwe overtreding begaat, kan u worden gestraft met een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar, een geldboete van 3.200 euro tot 40.000 euro, een rijverbod van ten minste 3 maanden tot zelfs levenslang en zal u tevens verplicht om vier herstelexamens af te leggen (theorie, praktijk, medisch en psychologisch).
Indien u binnen de 3 jaar na uw tweede veroordeling nòg eens een overtreding begaat, kunnen de hierboven opgesomde gevangenisstraffen, boetes en rijverboden worden verdubbeld.
Neem direct contact op
U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27
Boete berekenen
Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.
Onze reviews
Contacteer ons meteen
Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.
Neem direct contact op
U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27
Boete berekenen
Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.