Mag de politie nog een speekseltest afnemen na een ademtest?

1700x1133_MijnBoete_-Speekseltest

Mag de politie nog een speekseltest afnemen na een ademtest?

Mag de politie nog een speekseltest afnemen na een negatieve alcoholtest? Een veelvoorkomende misvatting is dat de politie na een ademtest geen speekseltest voor drugs meer mag afnemen. Dit klopt echter niet. De politie is niet beperkt tot het testen op ofwel alcohol, ofwel drugs. We horen regelmatig van cliënten dat ze een speekseltest weigerden omdat ze al een negatieve ademtest hadden afgelegd. Een speekseltest mag echter niet geweigerd worden, zelfs niet na een negatieve alcoholtest.

Wanneer mag de politie een speekseltest afnemen?

De politie gebruikt speekseltesten om het gebruik van drugs zoals cannabis, cocaïne, amfetamines en andere verdovende middelen in het verkeer op te sporen. Bij aanwijzingen van druggebruik achter het stuur mag de politie een speekseltest afnemen, ongeacht of er al een alcoholtest is uitgevoerd.

In tegenstelling tot de bekende alcoholcontroles in het verkeer, mag een speekseltest niet willekeurig worden afgenomen. De wet schrijft voor dat een speekseltest alleen mag worden uitgevoerd als een gestandaardiseerde checklist minimaal drie uiterlijke tekenen van mogelijk druggebruik aangeeft. Voorbeelden hiervan zijn glanzende ogen, gelatenheid en vertraagde reflexen.

Na een verkeersongeval worden alle betrokken bestuurders echter standaard onderworpen aan een speekseltest.

Wat riskeer je bij weigering van een speekseltest?

Wat gebeurt er als een bestuurder een speekseltest weigert? In elk geval volgt een dagvaarding voor de Politierechtbank.

Bovendien kan de politie, op bevel van de Procureur des Konings, het rijbewijs onmiddellijk intrekken voor een periode van 15 dagen bij weigering van de speekseltest. Om het rijbewijs na deze intrekking terug te krijgen, moet alsnog een negatieve speekseltest op het politiekantoor worden afgelegd.

De wet bepaalt dat een bestuurder die zonder geldige reden een speekseltest weigert, bestraft wordt met een geldboete van € 200,00 (x8) tot € 2.000,00 (x8) en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Ten slotte kan de Politierechter het herstel van het recht tot sturen afhankelijk maken van het slagen voor een medisch en/of psychologisch herstelexamen.

Kortom, zelfs als de ademtest negatief is voor alcohol, kan en mag een speekseltest nog steeds worden uitgevoerd om druggebruik te controleren. Bij weigering van de speekseltest riskeert men dezelfde straffen als bij een positieve speekseltest.

Ontving u een PV of dagvaarding wegens het niet bijhebben van één van bovenstaande voorwerpen of was u betrokken bij een ongeval? Het Mijn Boete-Team staat u graag bij. Contacteer één van onze gespecialiseerde advocaten via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?