Sneller voor de Politierechtbank bij opeenvolgende verkeersovertredingen

1700x1133_MijnBoete_Politierechtbank

Sneller voor de Politierechtbank bij opeenvolgende verkeersovertredingen

Het rijbewijs met punten lag lange tijd op tafel bij de regeringsonderhandelingen. Dit systeem zou veelplegers sneller uit het verkeer halen om de verkeersveiligheid te verhogen. Door het hevige verzet van de Franstalige partijen kwam er een ‘compromis à la belge’: geen rijbewijs met punten, maar wel een gelijkaardige regeling. Hieronder leest u wat de nieuwe Belgische regering plant.

1. De nieuwe regeling uitgelegd

Ten eerste komt er een centraal dataregister (“veelplegersdatabank”) waarmee de politie en het Openbaar Ministerie veelplegers eenvoudiger kunnen identificeren.

Wanneer u een ernstige verkeersovertreding begaat, wordt deze in de databank opgenomen. Het gaat hierbij om het gebruik van een gsm-toestel tijdens het rijden, snelheidsovertredingen boven de 20 km/u, en het rijden onder invloed.

Op basis van deze databank worden verkeersovertreders automatisch gedagvaard voor de Politierechtbank wanneer ze binnen een termijn van drie jaar meerdere overtredingen begaan.

Een chauffeur die binnen drie jaar 8 snelheidsovertredingen begaat van meer dan 20 km/u te snel, wordt automatisch gedagvaard voor de Politierechtbank. Bij gsm-gebruik ligt de drempel op 3 overtredingen. Bij rijden onder invloed van alcohol moet men zich al na twee overtredingen op de Politierechtbank verantwoorden.

2. Waarschuwing en mogelijkheid voor een ‘propere lei’

Het regeerakkoord voorziet in een waarschuwing wanneer een bestuurder nog één overtreding verwijderd is van een dagvaarding. Daarnaast is er de mogelijkheid om met een propere lei te beginnen: de oudste vier overtredingen vervallen wanneer de persoon in kwestie een cursus verkeersveiligheid volgt.

Deze cursus verkeersveiligheid wordt nu al door vele Politierechters opgelegd in het kader van een probatie-opschorting of -uitstel.

3. Wanneer gaat deze nieuwe regeling van kracht

Deze maatregel maakt deel uit van het regeerakkoord en zal normaliter in de komende jaren worden ingevoerd. De regeling moet eerst in een concrete wettekst worden gegoten en vervolgens door het parlement worden goedgekeurd. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Ontving u een PV of dagvaarding voor de Politierechtbank of was u betrokken bij een ongeval? Het Mijn Boete-Team staat u graag bij. Contacteer één van onze gespecialiseerde advocaten via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?