Negeren rood licht

Boete rood licht

De boete voor het negeren van een rood licht ligt soms verrassend hoog. In zo’n geval is het belangrijk dat u een goede verdediging voert en niet zomaar akkoord gaat met de versie van de politie. Ook als u denkt dat u nog net door het oranje licht reed, is een duidelijke argumentatie met bewijsmateriaal essentieel.

Uw boete rood licht in de praktijk

De regel is duidelijk: als het licht op rood staat, mag u niet meer doorrijden. Door een oranje licht rijden mag alleen als u zo dicht bij het verkeerslicht was, dat stoppen onmogelijk of gevaarlijk zou zijn.

Ijking van de flitspaal

Werd uw overtreding (negeren van een rood licht) geregistreerd door een flitscamera? Vraag dan altijd de beelden op en het ijkingsbewijs van de camera. Het is immers perfect mogelijk dat een flitscamera verkeerd werkt. Dan moet u helemaal geen boete betalen. En ook als de camera niet volgens de wettelijke regels nagekeken en geijkt werd, maakt u kans op vrijspraak.

Bereken uw boete rood licht

Door het rode licht rijden, is een overtreding van de derde graad. Dat wil zeggen dat u een ernstige sanctie te wachten staat:

  • Boete: 30 tot 500 euro
  • Rijverbod is mogelijk
  • Jonge bestuurders krijgen sowieso een rijverbod en moeten opnieuw een theoretisch of praktisch examen doen.

Krijgt u voor de tweede keer binnen de drie jaar een boete rood licht? Dan verdubbelen de boetebedragen.

Houd er rekening mee dat als u door de politierechter tot een geldboete wordt veroordeeld, deze boete moet vermenigvuldigd worden met de opdeciemen.

Wilt u zich optimaal verzetten tegen deze boete? Vraag gratis advies aan de gespecialiseerde advocaten van Mijnboete.

Verzachtende omstandigheden

De rechter kan oordelen dat er sprake is van verzachtende omstandigheden. In dit geval kan de geldboete verminderd worden, zonder dat deze minder dan één euro mag bedragen. Als er zowel een geldboete als een rijverbod wordt uitgesproken, kan de rechter de geldboete verminderen met de kosten van de herstelonderzoeken en –examens en de erelonen van de geneesheer en psycholoog. De boete mag ook hier niet lager liggen dan één euro.

Minnelijke schikking of betwisting?

Doet het parket u een voorstel om uw boete te regelen met een minnelijke schikking? Ga er dan alleen op in als u geen verweer wilt voeren. Want dat kunt u alleen voor de politierechtbank. Indien u de minnelijke schikking betaalt zal u dus niet voor de politierechtbank moeten verschijnen. Als u deze minnelijke schikking aanvaardt, maar toch niet betaalt, zal u alsnog kunnen worden gedagvaard voor de politierechtbank. De hoogte van de minnelijke schikking wordt bepaald door het parket. Wilt u uw boete wél betwisten?

Bijzondere bewijswaarde van het proces verbaal

Reed u net door het oranje? Of was het al rood? En kon u écht niet meer stoppen toen het licht op oranje sprong? U merkt dat het vaak heel moeilijk is om precies te weten of iemand door het rode licht gereden is of niet. Tenzij de foto het bewijs levert natuurlijk.
Belangrijk om te weten is dat de feiten in het proces verbaal het zwaarst doorwegen in de rechtbank. Dat wil zeggen: tenzij u andere bewijsmiddelen hebt zoals getuigen of foto’s, zal de rechter de uitleg van de politie volgen.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Contacteer ons meteen

Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.

    Dagvaarding ontvangen? Upload hem hierbij.


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.

    Mijn Boete team advocaten verkeersrecht
    Hulp nodig?