Alcoholintoxicatie in het verkeer: ook fietsers kunnen gestraft worden.

alcohol fietsers boete

Alcoholintoxicatie in het verkeer: ook fietsers kunnen gestraft worden.

Het lijkt een verstandige keuze: u wil graag iets drinken en beslist om de fiets te nemen in plaats van de wagen.
Toch is het verplaatsen met de fiets geen vrijgeleide om verschillende alcoholische dranken te consumeren. U zal er dan ook rekening mee moeten houden dat u als fietser niet alleen aan dezelfde grenswaarden bent gehouden als de bestuurder van een wagen, maar dat u ook dezelfde bestraffing kan worden opgelegd!

Politierechtbank

Dit betekent dat wanneer u wordt geverbaliseerd door de politie, de mogelijkheid bestaat dat u uiteindelijk ook voor de Politierechtbank zult moeten verschijnen. In dat geval riskeert u niet alleen een geldboete, maar ook een rijverbod.
Immers, de rechter mag ook een rijverbod opleggen wanneer de bestuurder de overtreding begaat met “een voertuig dat niet onder het rijverbod valt”, zoals een fiets.

Voor gedetailleerde informatie omtrent de straffen bij alcoholintoxicatie in het verkeer verwijzen we u graag door naar dit deel van onze website.

Opgelet voor het alcoholslot

Een aandachtspunt bij de bestraffing is voornamelijk het verplichte alcoholslot bij een alcoholintoxicatie van minstens 0,78 mg/l UAL.

Het opleggen van het alcoholslot is eveneens verplicht bij het overschrijden van deze grenswaarde van alcoholintoxicatie tijdens het besturen van uw fiets. Indien de Politierechter toepassing maakt van het alcoholslot, moet u er dus rekening mee houden dat u enkel voertuigen mag besturen waar een alcoholslot in geïnstalleerd werd. Dit wil dus zeggen dat u, in voorkomend geval, in uw wagen een alcoholslot zal moeten laten installeren. Het is momenteel (nog) niet mogelijk om een alcoholslot te installeren op een fiets.

Conclusie

Wanneer u als fietser wordt veroordeeld door de Politierechtbank voor het rijden onder invloed van alcohol, kan dit dus ook gevolgen hebben voor het besturen van uw wagen, brommer of speed pedelec.

Mits de juiste argumentatie ter zitting, kan de Politierechter evenwel een uitzondering toestaan bij het opleggen van het alcoholslot. Wij kunnen u uiteraard bijstaan om de zitting goed voor te bereiden.

Heeft u een dagvaarding of Proces-Verbaal ontvangen voor rijden onder invloed van alcohol met de fiets of met de wagen?  Contacteer ons voor een eerste (gratis) juridisch advies via info@mijnboete.be of via het nummer (0)80 36 36 36.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?