De ‘dutch reach’ als techniek om fietsongevallen te voorkomen

gsm achter het stuur ongeval advocaat

De ‘dutch reach’ als techniek om fietsongevallen te voorkomen

Sinds 2016 worden elk jaar gemiddeld 333 fietsongevallen geregistreerd waarbij een fietser tegen een plots openslaande autodeur rijdt. In één op de twaalf gevallen vallen er zwaargewonden en jaarlijks overleven één à twee fietsers zo’n ongeval niet. Hoe kunnen zulke ongevallen in de toekomst vermeden worden?

Je trapt stevig door met de fiets en plots zwaait er een autodeur open: iemand die je niet gezien heeft. Meestal kom je er met de schrik vanaf, maar jaarlijks gebeuren in ons land gemiddeld 333 ongevallen waarbij een fietser een plots openslaand autoportier niet op tijd kan ontwijken. Het gaat daarbij enkel om geregistreerde ongevallen, het werkelijke aantal ligt vermoedelijk dus nog een stuk hoger.

Naast aanpassingen aan de weginfrastructuur, is volgens Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) vooral sensibilisering van autobestuurders van belang. De zogenoemde ‘Dutch Reach’ kan hiervoor een nuttige techniek zijn. Als bestuurder of passagier ben je namelijk extra alert wanneer je je autodeur opent met je hand die het verst van je autodeur verwijderd is, voor de autobestuurder is dat dus de rechterhand. Hierdoor maakt men automatisch een kwartdraai naar links en kijkt men gemakkelijker in de autospiegel over de schouders of er geen fietsers aankomen.

Rijscholen zetten vandaag al in op de techniek van de ‘Dutch Reach’, maar lang niet iedereen volgt er praktijklessen. De techniek blijft dus nog weinig gekend, en het ongevallenaantal te hoog. Het tegen een openslaande autodeur aanrijden blijft de 2de meest voorkomende oorzaak van fietsongevallen. Boodschap voor autobestuurders en passagiers blijft: opletten geblazen!

De gevolgen kunnen voor beide partijen, zowel fietser als autobestuurder, erg ingrijpend zijn. Als fietser kan je immers ernstige letsels oplopen, doch als (onoplettende) autobestuurder riskeer je zelfs om je te moeten verantwoorden voor de politierechtbank voor het toebrengen van onopzettelijke slagen en verwondingen.

Indien u hierbij nog vragen zou hebben, of u dient zich onverwachts te verantwoorden voor de rechtbank, staat ons team klaar om u te helpen. Contacteer ons team en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?