De ‘slimme camera’ voor detectie van gsm-gebruik achter het stuur, onder de loep genomen

slimme camera belgië verkeersboete

De ‘slimme camera’ voor detectie van gsm-gebruik achter het stuur, onder de loep genomen

Het Vias Institute, het Instituut voor Verkeersveiligheid, begon de afgelopen weken met het testen van een nieuw camerasysteem dat bestuurders automatisch zal controleren op gsm-gebruik achter het stuur. De test blijkt, naar eigen zeggen, succesvol te zijn.

De nieuwe camera neemt verschillende foto’s van de voor- en achterruit van voorbijrijdende wagens. Vervolgens zal de camera, aan de hand van Artificial Intelligence, alle beelden selecteren waarvan de bestuurder vermoedelijk een handeling stelt met de gsm in de hand. De verbalisant zal deze selectie vervolgens verder beoordelen en de bestuurders gaan beboeten die effectief een overtreding hebben begaan. Het systeem zou overigens zowel overdag als ‘s nachts werkzaam zijn, ongeacht de weersomstandigheden en bij elke snelheid.

Het uitgangspunt valt vanzelfsprekend geheel bij te treden. Zo blijkt immers uit cijfers dat gsm-gebruik achter het stuur leidt tot minstens 30 verkeersdoden en 2.500 gewonden per jaar.

De vraag is echter of het doel werkelijk alle middelen heiligt.

Waar in een eerste fase verkondigd werd dat die slimme camera’s enkel zouden gebruikt worden voor het opsporen van zware criminelen en terroristen, dienen we vandaag de dag vast te stellen dat het toepassingsgebied ongebreideld toeneemt. Denk onder meer maar aan de trajectcontroles en de lage-emissie zones.

Verscheidene privacy-experts hekelen dan ook deze verdere uitbreiding, waar overigens nog geen wettelijk kader voor bestaat (vandaag mogen de reeds bestaande camera’s enkel nummerplaten herkennen). Bezorgdheid bestaat dan ook dat geruisloos overgegaan wordt naar gezichtsherkenning, hetgeen een dermate grote inbreuk zou betekenen op éénieders recht op privacy.

Het debat zal dus mogelijk opnieuw opengetrokken moeten worden, er dient bekeken te worden of deze ingrijpende maatregel werkelijk de enige oplossing kan bieden.

Hebt u een proces-verbaal of dagvaarding ontvangen wegens gsm-gebruik achter het stuur? Neem contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten. Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?