Dit moet u weten over de nieuwe verzekeringskaart
Dit moet u weten over de nieuwe verzekeringskaart
De verzekeringskaart, beter bekend als de ‘groene kaart’, is het officiële bewijs waarmee u aantoont dat uw voertuig door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verzekerd is. U ontvangt deze groene kaart van uw verzekeraar na het afsluiten van een verzekering.
In België is deze groene kaart een verplicht boorddocument. U moet op ieder moment kunnen aantonen dat u een geldige autoverzekering heeft afgesloten voor uw voertuig.
Vormwijzigingen
Vanaf heden ( 1 juli 2020) zal er door verzekeringsmaatschappijen geen groene kaart meer worden uitgegeven. Door wetswijzigingen verandert de groene kaart van vorm en zal er dus een ander verzekeringsdocument worden meegegeven aan de verzekerde.
Concreet betekent dit dat volgende zaken aan de groene kaart zullen veranderen
• Ofwel zal de verzekeringskaart op wit papier worden bedrukt;
• Ofwel bezorgt uw verzekeraar u het verzekeringsbewijs in digitale vorm op een witte achtergrond.
Wanneer u de verzekeringskaart in digitale vorm van uw verzekeraar ontvangt, kan u het document zelf uitprinten of het document bewaren op uw smartphone.
OPGELET!
Wanneer u beslist om de verzekeringskaart in zijn digitale versie te bewaren mag u niet vergeten deze versie te delen met andere bestuurders aangezien iedere bestuurder dit bewijs moet kunnen voorleggen.
Overgangsperiode
Heeft u na 1 juli 2020 nog een ‘groene kaart’ als verzekeringsbewijs, maak u dan geen zorgen! Uw verzekeringsbewijs blijft geldig tot 31 december 2021.
Vanaf 1 januari 2022 is enkel het witte papier of de elektronische versie op witte achtergrond geldig.
Sancties
Niettegenstaande de vormwijzigingen bent u nog steeds verplicht om op iedere moment aan te tonen dat uw voertuig geldig verzekerd is. Dit kan op twee manieren:
• U toont dit aan via de witte kaart of;
• U toont uw verzekeringskaart via uw smartphone.
Wanneer u niet in de mogelijkheid bent om aan te tonen dat uw voertuig op een wettelijke wijze verzekerd is, bent u strafbaar.
Voor deze overtreding riskeert u een onmiddellijk inning van €58.
Bent u in de war door deze veranderingen en wenst u uitleg van een gespecialiseerde advocaat? Raadpleeg ons dan steeds vrijblijvend via info@mijnboete.be of via (0)80 36 36 36.
24 juli 2020