Flitsmarathon – nieuwe campagne VSV

snelheidsboete geflitst te hard gereden

Flitsmarathon – nieuwe campagne VSV

Vorige week werd op federaal en regionaal niveau een flitsmarathon gehouden. Van de bijna 800.000 gecontroleerde wagens reed meer dan 4% van de bestuurders te snel. Ondanks de aankondiging op radio en televisie blijft dit – in vergelijking met de voorgaande controles – een bijzonder hoog cijfer.

Volgens verkeersexpert Kris Peeters (PXL) vindt deze trieste balans zijn oorsprong in het gebrek aan handhaving:

“De trajectcontroles brengen beterschap maar controle is nog steeds meer uitzondering dan regel. Niet alle politieafdelingen en parketten vinden verkeer een prioriteit. Je hoort verhalen van flitspalen die uitstaan omdat ze anders de vele boetes niet verwerkt krijgen.”

De nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) hanteert dan ook de slogan ‘vertraag niet alleen om een boete te vermijden’.

De inzet van de campagne is sensibilisering omtrent het respecteren van de snelheidslimiet: niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor overstekende voetgangers en fietsers binnen de bebouwde kom.

Vlaams minister van Mobliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lichtte hierover het volgende toe:

“Door de ingebruikname van nieuwe trajectcontroles, de efficiëntere werking van de snelheidscamera’s en de afschaffing van de tolerantiemarges is de pakkans voor wie te snel rijdt in Vlaanderen stelselmatig toegenomen. Het effect daarvan zien we in het stijgende aantal bestuurders dat wordt betrapt. Maar evengoed maken deze cijfers duidelijk dat te snel rijden nog steeds een groot verkeersveiligheidsprobleem is in Vlaanderen.

Te vaak nemen bestuurders een verrassend nonchalante houding aan tegenover te snel rijden, met alle risico’s van dien. Sensibiliseringscampagnes in combinatie met een verdere stijging van de pakkans zoals met de flitsmarathon vandaag, moeten daar verandering in brengen. Maar een boete vermijden hoort eigenlijk de laatste reden te zijn om snelheid te minderen. Want de snelheidslimiet is de veiligheidslimiet, en veiligheid gaat boven alles. Dat maken we met deze campagne duidelijk: vertraag niet alleen voor de boete, maar voor de veiligheid van alle andere weggebruikers.”

Het VSV formuleert een zevental tips en gedragssuggesties om de snelheidslimiet beter te respecteren:

  • Gebruik GPS als back-up in geval van twijfel over de toegelaten snelheid;
  • Geen gevolg geven aan bumperklevers en altijd kalm blijven;
  • Gebruik maken van een adaptieve cruisecontrol zodat de bestuurder zich niet constant op de snelheidsmeter moet focussen;
  • Gebruik van alternatief vervoermiddel zoals fiets of openbaar vervoer;
  • Vooraf de verkeersdrukte controleren;
  • Op tijd vertrekken
  • Liever te laat aankomen maar wel veilig arriveren op bestemming.

Een boete ontvangen en heb je vragen? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?