Gereden tijdens een rijverbod. Wat nu?

rijverbod advocaat

Gereden tijdens een rijverbod. Wat nu?

Een week geleden verscheen er een artikel in de krant over een zaak die voor de Politierechtbank voorkwam waarbij de beklaagde zijn wagen bestuurde tijdens een lopend rijverbod. Een rijverbod is een specifieke bestraffing die, afhankelijk van de soort overtreding, kan of moet worden opgelegd door de rechter bij een verkeersinbreuk.

Dit artikel geeft een overzicht over verscheidene inbreuken met betrekking tot het rijverbod en de bestraffing die daaraan kan of moet gekoppeld worden door de politierechter.

De verkeerswet wordt geschonden van zodra iemand het stuur neemt van een motorvoertuig gedurende een lopend rijverbod. Gedurende het rijverbod is het verboden om met alle soorten motorvoertuigen te rijden (tenzij de rechter een uitzondering voor een bepaalde rijbewijscategorie heeft toegestaan).

Volgende straffen staan op het rijden tijdens een rijverbod:

  • Een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of;
  • Een geldboete van €500,00 – €2.000,00 (te vermenigvuldigen met de opdeciemen, x8);
  • Een rijverbod van minstens 3 maanden – 5 jaar of zelfs levenslang.

Mogelijks bent u in een verzwaarde herhaling met de inbreuk waarvoor u het rijverbod opliep. Indien dit het geval is, is de rechter verplicht om, naast de hierboven opgenomen straffen, het herstel tot het recht in sturen afhankelijk te maken voor het slagen in het theoretisch en praktisch herstelexamen en het geneeskundig en psychologisch herstelonderzoek.

Belangrijke kanttekening bij deze overtreding is voor andere personen. Het toevertrouwen van een voertuig aan iemand met een lopend rijverbod is immers ook strafbaar. Deze inbreuk wordt gestraft met een geldboete van €100,00 – €1.000,00.

Een andere mogelijke inbreuk met betrekking tot het rijverbod is als de betrokkene, na de betekening van het rijverbod door de wijkagent, het rijbewijs niet inlevert binnen 4 werkdagen op de griffie van de Politierechtbank die de straf heeft uitgesproken.

Volgende straffen staan op het niet inleveren van het rijbewijs na de betekening van het rijverbod:

  • Een geldboete van €200,00 – €2.000,00 (te vermenigvuldigen met de opdeciemen, x8);
  • Een rijverbod van minstens 8 dagen – 5 jaar.

De wetgever maakt evenwel een belangrijke nuance bij deze inbreuk. De geldboete kan namelijk, in geval van verzachtende omstandigheden, worden verminderd zonder dat ze minder dan één euro mag bedragen.

Er bestaat veel speling op deze straffen. Het is dan ook belangrijk dat u wordt bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat zodat uw dossier goed wordt voorbereid.

Heeft u zelf een dagvaarding ontvangen voor het rijden tijdens het rijverbod of vergat u uw rijbewijs in te leveren na de betekening? Aarzel niet om één van onze gespecialiseerde advocaten te contacteren.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?