Illegale straatraces

straatrace aansporen tot snel rijden snelheidsboete

Illegale straatraces

Het houden van een niet-toegelaten straatrace is een steeds vaker voorkomend fenomeen dat zich voordoet op parkings maar ook op de openbare weg.

Vorige week nog berichtte de media over een uit de hand gelopen straatrace op de A12 in Wolvertem, waarbij enkele zwaargewonde slachtoffers vielen.

Vaak zijn de bestuurders jongeren die niet stilstaan bij de extreme gevaren die hiermee gepaard gaan. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen.

Wat zegt de wet?

Het begrip ‘straatrace’ wordt – tot op heden – niet gedefinieerd in de Wegcode. Momenteel wordt dan ook teruggegrepen naar twee meer algemene artikels om deze verboden koersen te beteugelen.

Enerzijds stelt art. 10.4 Wegcode het volgende:

“Het is verboden een bestuurder aan te sporen of uit te dagen overdreven snel te rijden”

Anderzijds schrijft art. 50 Wegcode het volgende voor:

“Behoudens speciale toelating van de wettelijk gemachtigde overheid zijn verboden op de openbare weg, alle snelheids- en sportwedstrijden, inzonderheid snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten of -wedstrijden”

Wie is strafbaar?

Zowel de bestuurders van de voertuigen die deelnemen aan de straatrace, alsook de passagiers zijn strafbaar.

Zelfs de omstaanders die de bestuurders opzwepen en aanzetten om te sneller te rijden, vallen onder de toepassing van hogervermeld artikel.

Welke straffen riskeert men?

Art. 10.4 Wegcode betreft een overtreding van de vierde graad.

Dergelijke bestuurders riskeren een minimale geldboete van 40 euro (x8), verhoogd met de vaste bijdragen en een verplicht rijverbod.

Wat met straatraces op private parkings?

Vaak staat de politie machteloos tegenover straatraces die worden gehouden op private parkings van grootwarenhuizen, waarvan de in- en uitritten voorzien zijn van een slagboom en die slechts tijdens (bepaalde) uren toegankelijk zijn.

Aangezien dergelijke parkings op juridisch vlak geen openbare weg uitmaken, is de wegreglementering hierop niet van toepassing. Sommige deelnemers gaan op deze manier (ongewild) vrijuit.

Wat met schadegevallen?

Het risico dat een straatrace leidt tot een verkeersongeval is altijd aanwezig. Hierbij valt te denken aan de gevoerde snelheid en/of de aanwezigheid van andere bestuurders op de openbare weg.

Het deelnemen aan een snelheidsrace kan verzekeringstechnisch beschouwd worden als een zware fout. De slachtoffers zullen in dat geval wel vergoed worden door de verzekeraar van de aansprakelijke bestuurder. Later zal de BA-verzekeraar zich in bepaalde gevallen richten tot haar verzekerde (deelnemer straatrace) om de uitgekeerde schade terug te vorderen.

Momenteel is de rechtspraak nog eerder terughoudend tegenover dit verhaalsrecht. Zo werden in de volgende gevallen geen verhaalsrecht aan de verzekeraars verleend:

  • Een bestuurder die zich laat provoceren om sneller te rijden zonder dat op voorhand iets afgesproken is en zonder gemeenschappelijke bestemming;
  • Twee personen die zonder elkaar te kennen op toevallige wijze en zonder enige afspraak naast elkaar gaan rijden en elkaar uitdagen door in te halen en om het hardst te rijden;
  • Twee jongeren die aan overdreven snelheid elkaar in een bocht inhalen doordat zij een koers houden;
  • Het louter voeren van een hoge snelheid zonder wedstrijd met twee of meer deelnemers.

Indien u een dagvaarding ontving naar aanleiding van een deelname aan een straatrace helpen onze experten u graag verder via +32 (0)3 369 28 10 of info@mijnboete.be.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?