Gevolgen van rijden zonder geldige keuring

rijden zonder rijbewijs foto

Gevolgen van rijden zonder geldige keuring

In België moeten voertuigen die zich op de openbare weg begeven regelmatig naar de keuring. Deze verplichting geldt niet enkel voor personenauto’s, maar strekt zich ook uit tot vrachtwagens, motorfietsen en zelfs landbouwvoertuigen. Deze keuring heeft als doel om de huidige staat van een voertuig te evalueren en te garanderen dat het voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

De juridische gevolgen

Nalatigheid in het opvolgen van deze keuringsplicht betreft een ernstige inbreuk op de Belgische verkeerswetgeving. Zowel de eigenaar als de bestuurder van een niet- gekeurd voertuig kunnen worden gedagvaard voor de Politierechtbank.

Hier kan de Politierechter een geldboete van 80 tot wel 80.000 euro opleggen evenals een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden. In de praktijk zal de rechter zich doorgaans beperken tot een fikse geldboete.

Verzekering en aansprakelijkheid

Een ander potentieel gevolg van rijden zonder keuring is de mogelijke impact op de autoverzekering. In het geval dat een niet-gekeurd motorvoertuig betrokken is bij een ongeval, kan de verzekeraar ervoor kiezen de dekking te weigeren of de uitbetaalde schadevergoeding op de verzekerde te verhalen. Bijgevolg kan de bestuurder volledig aansprakelijk worden gesteld voor de financiële gevolgen van het ongeval.

Veiligheid op de weg

Naast de juridische en financiële gevolgen is er ook het aspect van algemene veiligheid. Een voertuig dat niet regelmatig wordt gekeurd, kan gebreken vertonen die de veiligheid op de weg in gevaar brengen. Dit vormt niet alleen een risico voor de bestuurder zelf, maar ook voor andere weggebruikers. Zo heeft iedereen er baat bij dat alle motorvoertuigen geregeld aan een grondige keuring worden onderworpen.

Tot slot

Het is dus duidelijk dat het negeren van de keuringsplicht in België ernstige gevolgen met zich me kan brengen. Het gaat niet alleen om het nakomen van een wettelijke verplichting, maar ook om de verantwoordelijkheid ten opzichte van de eigen veiligheid en die van je medebestuurders op de weg. Het regelmatig laten keuren van je voertuig is dus niet enkel een verplichting, maar een essentieel onderdeel van het waarborgen van een veilige en geordende verkeersomgeving.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?