Alcohol en boetes: Vanaf hoeveel promille alcohol krijg je een boete?

rijden onder invloed foto

Alcohol en boetes: Vanaf hoeveel promille alcohol krijg je een boete?

In België gelden strikte voorschriften met betrekking tot het gebruik van alcohol in het verkeer. Het is belangrijk dat elke bestuurder op de hoogte is van deze regelgeving, vooral wat betreft het toegestane promillage alcohol in het bloed. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: vanaf welk promillage alcohol loop je het risico op een boete volgens de Belgische wetgeving?

Wettelijke grenzen

Krachtens de Belgische wetgeving zijn er vastgestelde wettelijke limieten voor het promillage alcohol in het bloed voor verschillende categorieën bestuurders. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen professionele bestuurders en ‘gewone’ bestuurders maar niet tussen ervaren en beginnende bestuurders.

1: Gewone bestuurders: Voor bestuurders met een normaal rijbewijs (geen voorlopig of een rijbewijs met beperkte duur) geldt een limiet van 0,5 promille (0,22 mg/I UAL). Het overschrijden van deze limiet kan serieuze gevolgen hebben, waaronder boetes en de tijdelijke intrekking van het rijbewijs.

2: Professionele bestuurders: Voor bestuurders met een rijbewijs voor professioneel gebruik geldt een limiet van 0,2 (0,09 mg/I UAL). (Taxi chaufeurs, bus chaufeurs, vrachtwagen chaufeurs …) In de praktijk worden deze professionele bestuurders bijgevolg onderworpen aan een nul-tolerantie-beleid.

Boetes en straffen

Overtreding van de wettelijke limieten voor alcoholgebruik in het verkeer resulteert in diverse boetes en straffen, afhankelijk van de mate van overtreding en eventuele recidive.

1: Eerste overtreding: Bij een eerste overtreding waarbij het promillage tussen 0,5 en 0,8 ligt, riskeert de bestuurder een onmiddellijke inning van 179 euro. Bovendien kan een tijdelijk rijverbod worden opgelegd van 3 uur.

Vanaf een promillage van 1,2 of hoger, zal de bestuurder steeds worden gedagvaard voor de politierechtbank. Hier kan de geldboete oplopen tot wel 16.000 euro en riskeert men een rijverbod tot wel 5 jaar.

2: Herhaalde overtredingen: Bij herhaalde overtredingen binnen een periode van 3 jaar kunnen de boetes aanzienlijk stijgen, en in sommige gevallen kan zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd.

Conclusie

Het risico op boetes, rijverboden en andere strafrechtelijke gevolgen zijn reëel bij overtreding van deze limieten. Heb je een dagvaarding ontvangen voor rijden onder invloed? Neem dan meteen contact met ons op voor gratis juridisch advies.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?