Middenvakkleven: een Belgische passie

Middenvakrijder boete

Middenvakkleven: een Belgische passie

Autorijden is tegenwoordig niet altijd een lachertje. Denk hierbij maar aan bestuurders die hun richtingaanwijzers niet gebruiken, agressief en roekeloos rijgedrag, bumperkleven en dan hebben we het nog niet gehad over de Belgische files die leiden tot talloze ergernissen en irritaties. Toch is er één type bestuurder die de kroon spant: bestuurders die dagdromen tussen de rechter- en de linker rijbaan. Stelt u zich soms niet de vraag of u zich schuldig maakt aan middenvakkleven?

Wat bepaalt de Wegcode?

Volgens de wet moet iedere bestuurder die de rijbaan volgt zo dicht mogelijk bij de rechterrand van die rijbaan blijven (artikel 9.3.1. Wegcode).
In België geldt dus het wettelijke principe dat u uiterst rechts moet rijden, zowel op wegen met één als meerdere rijstroken.

Er bestaan nochtans enkele uitzonderingen op deze algemene regel:

  • Bij file of druk verkeer mogen bestuurders kiezen welke rijstrook ze volgen (art. 9.5 Wegcode).
  • Tijdens het voorsorteren (verkeersbord F13 of F15) zijn bestuurders niet verplicht om uiterst rechts te rijden als de gewenste bestemming bv. aangeeft om links aan te houden. U volgt m.a.w. gewoon de rijstrook die u op dat ogenblik nodig heeft.
  • Binnen de bebouwde kom mogen bestuurders de rijstrook volgen die het best aan hun bestemming beantwoordt. (art. 9.4 Wegcode) Bestuurders mogen bijvoorbeeld de rechterrijstrook gebruiken als ze aan het eerstvolgende licht rechts wensen af te slaan.
  • Op pleinen en rotondes zijn bestuurders niet verplicht om uiterst rechts te rijden. (art. 9.3.1 Wegcode). U mag kiezen waar u rijdt.
Waarom is het zo gevaarlijk?

Middenvakkleven zorgt er niet alleen voor dat bestuurders langs rechts inhalen, maar het veroorzaakt ook veel gevaarlijke remmanoeuvres en vertraagt het verkeer.
Hierdoor neemt het risico op een aanrijding aanzienlijk toe. Bovendien belemmeren bestuurders op het middenvak eveneens de doorstroming van het verkeer.

Wat riskeert u?

Als u hardnekkig op het middenvak blijft rijden, riskeert u een boete van 116,00 EUR bij een onmiddellijke inning en 160,00 EUR bij een minnelijke schikking.

Maar wanneer wordt u nu beboet?
Wat als ik na een inhaalmanoeuvre vergeet terug te keren naar de rechterrijstrook? Wij helpen u graag verder! Contacteer ons hier voor gratis advies en bijstand.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?