Nieuwe flitspalen stad Genk meten in beide richtingen

flitspalen geflitst zone 70 te hard gereden

Nieuwe flitspalen stad Genk meten in beide richtingen

Sinds deze maand heeft de stad Genk vier nieuwe snelheidscamera’s laten installeren. Deze camera’s werken met een infraroodlicht waardoor een geen flitslicht te zien zou zijn. Bovendien kunnen de flitspalen in twee richtingen meten. Deze vernieuwing zou al hebben geleid tot een verdubbeling van het aantal vastgestelde overtredingen.

Politiezone CARMA stelt dat deze verdubbeling te wijten is aan het feit dat chauffeurs niet verwachten dat ze in beide richtingen geflitst kunnen worden. Zo zou de politiezone al een bestuurder betrapt hebben die 130 reed in een zone 50 omdat hij dacht dat hij niet langs de voorzijde geflitst kon worden.

De nieuwe flitspalen hebben nog een aantal voordelen. Zo zijn de camera’s veel efficiënter dan de oude modellen*.* Verder kan de politie de gegevens vanop een afstand uitlezen en dienen ze niet meer ter plaatse te gaan.

De investering in de nieuwe camera’s verhoogt de pakkans van overtreders. Door de investering zijn er enerzijds meer middelen om overtredingen vast te stellen en bestuurders te beboeten. Anderzijds zullen bestuurders meer het gevoel hebben dat ze eender waar en wanneer gecontroleerd kunnen worden op overdreven snelheid doordat er meer ingezet wordt op handhaving van de snelheid. Dit zou dan een positief effect hebben op het gedrag van weggebruikers.

Snelheidsovertreders zullen bij beperkte snelheidsovertredingen nog steeds een geldboete ontvangen ter afhandeling van de zaak.

Indien men echter meer dan 30 km/uur te snel heeft gereden (in een zone 30, woonerf, bebouwde kom of schoolomgeving), dan wel meer dan 40 km/uur te veel op andere wegen, zal het Openbaar Ministerie onmiddellijk dagvaarden voor de Politierechtbank. De strafwet voorziet voor dergelijke overtreding een geldboete van minimum 80 euro tot maximum 4000 euro alsook een rijverbod van minsten 8 dagen tot maximum 5 jaar.

Werd u geflitst en bent u op zoek naar juridische bijstand of advies? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?