Regels GSM-gebruik achter het stuur binnenkort strenger!

gsm gebruik auto achter het stuur

Regels GSM-gebruik achter het stuur binnenkort strenger!

Aangezien het gebruik van een smartphone of ander elektronisch apparaat achter het stuur al te vaak aanleiding is geweest van ongevallen met ernstige afloop, heeft het parlement beslist om de regelgeving rond GSM-gebruik achter het stuur drastisch aan te pakken.

Vermoedelijk zullen er vanaf maart 2022 verstrengde regels in werking treden. Wij geven u graag een overzicht van wat er zal veranderen.

Huidige regelgeving

De huidige wetgeving bepaalt dat een bestuurder -behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is- géén gebruik mag maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Dit wil zeggen dat u als bestuurder van een voertuig alleen strafbaar bent als u tijdens het rijden:

 • Gebruik maakt van een draagbare telefoon;
 • De draagbare telefoon in de hand houdt.

In de praktijk wordt er verondersteld dat u gebruik heeft gemaakt van de draagbare telefoon, van zodra wordt vastgesteld dat u deze telefoon in de hand hield. Als u de draagbare telefoon dus niet in de hand hield, maar bijvoorbeeld op uw schoot had gelegd, kan u op basis van bovenvermeld wetsartikel niet strafbaar worden gesteld.

Toekomstige regelgeving

In de toekomst wordt deze wetgeving dus aangepast.

 • Elektronisch communicatie- of navigatieapparaat
  Het woord ‘draagbare telefoon’ wordt gewijzigd in ‘elektronisch communicatie- of navigatieapparaat‘.Dit impliceert dat niet alleen het gebruik van een GSM-toestel verboden is, maar ook alle andere elektronische apparatuur, zoals bijvoorbeeld een tablet of e-reader.
 • Vasthouden of manipuleren
  In de nieuwe wetgeving zullen er meer handelingen strafbaar worden gesteld. In de toekomst zal elk gebruik of manipulatie van een elektronisch apparaat tot bestraffing kunnen leiden, ongeacht of dit apparaat in de hand wordt gehouden.
  In tegenstelling tot de oude wetgeving, zal u nu ook bestraft kunnen worden wanneer u een elektronisch apparaat op uw schoot, of op de middenconsole hebt gelegd.
 • Zonder dat het in het dashboard van het voertuig ingebouwd is of in een daartoe bestemde houder geplaatst is
  Het gebruik van alle elektronische apparaten die in het dashboard zijn ingebouwd, bijvoorbeeld GPS-toestel of radio van de auto, zijn wel nog steeds toegelaten. Als de mobiele elektronische apparaten in een houder zitten die aan het dashboard of de voorruit bevestigd is, is er ook geen probleem.

Bestraffing

Momenteel riskeert u voor deze overtreding een boete van 116 euro, maar in de toekomst zal deze opgetrokken worden tot 174 euro.
Wanneer u voor de Politierechtbank gedagvaard wordt, kan u momenteel veroordeeld worden tot een geldboete tussen 160 euro en 2.000 euro en/of een rijverbod van minstens 8 dagen. In de toekomst zal de geldboete verhoogd worden naar minstens 240 euro en hoogstens 4.000 euro.

Indien u een proces-verbaal of dagvaarding heeft ontvangen voor feiten van GSM-gebruik, bekijken wij graag samen met u de mogelijkheden. Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer 03 369 28 10.

 

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?