Rijbewijs vervallen? Opletten geblazen!

Rijbewijs vervallen

Rijbewijs vervallen? Opletten geblazen!

Naar aanleiding van een artikel dat vorige week in HLN verscheen, geven wij graag een juridische uiteenzetting over de mogelijke gevolgen van het rijden zonder een geldig rijbewijs.

Bij het afschaffen van het roze papieren rijbewijs werd het Europees elektronisch rijbewijs ingevoerd. Een groot verschil tussen beiden is dat aan dit elektronische rijbewijs een beperkte geldigheid heeft. Na 10 jaar is de geldigheid van het bankkaartrijbewijs vervallen én dient er een nieuw exemplaar te worden aangeschaft.

Belangrijk hierbij is dat bestuurders, tot op heden, geen enkele herinnering krijgen van de overheid over het vervallen van het rijbewijs. Het is aan de burger zelf om dit in het oog te houden.

Zoals vaak in België (zoals vb. bij de invoering van het rijbewijs met punten), is er momenteel geen infrastructuur voorhanden om deze verwittiging aan bestuurders te organiseren. Er is ondertussen door de bevoegde minister budget voor voorzien, maar het systeem voor deze verwittiging moet zelfs nog ontwikkeld worden. De vraag zal blijven wanneer er een operationeel systeem is om bestuurders te verwittigen van het vervallen van de geldigheid van hun rijbewijs.

Het lijkt misschien een banale administratieve vergetelheid, maar het rijden zonder geldig rijbewijs kan echter grote gevolgen met zich meebrengen.

Bij het veroorzaken van een ongeval kan de verzekering weigeren tussenkomst te verlenen in omnium en zelfs de schade die ze heeft vergoed aan derden terugvorderen van de bestuurder. Het rijden zonder geldig rijbewijs is namelijk een grond voor de verzekering om ‘regres’ uit te oefenen. Belangrijk hierbij is dat de verzekering zich aan bepaalde voorwaarden moet houden om regres te mogen uitvoeren. De bijstand van een gespecialiseerde advocaat is hiervoor cruciaal. Ons ervaren team advocaten staat u hier graag in bij.

Daarnaast voorziet de wegverkeerswet ook op strafrechtelijk vlak een zware bestraffing voor bestuurders die een motorvoertuig besturen zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs. Bij een dagvaarding voor de Politierechtbank voor het rijden zonder geldig rijbewijs, kan de rechter namelijk volgende straffen opleggen:

  • Een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en/of
  • Een geldboete van 200 euro tot 2000 euro te vermenigvuldigen met de opdeciemen (momenteel 8) én,
  • Een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar

Een goede uiteenzetting van de verzachtende omstandigheden voor de Politierechter zal cruciaal zijn om de bestraffing te beperken. Ons gespecialiseerd team van advocaten staat u hiervoor graag bij.

Wil uw verzekering regres uitoefenen na het veroorzaken van een ongeval? Heeft u een PV of zelfs dagvaarding ontvangen voor het rijden zonder geldig rijbewijs? Contacteer ons gerust voor een eerste gratis advies.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?