Rijden met een oldtimer: Zijn er beperkingen aan gekoppeld?
Rijden met een oldtimer: Zijn er beperkingen aan gekoppeld?
Recent verscheen in de pers een artikel over een bekende Vlaming die met zijn oldtimer Porsche tegen een botsabsorbeerder reed.
Dit voorval roept niet alleen vragen op over de veiligheid van deze wagens, maar ook over de wettelijke toelating om met een oldtimer te rijden.
In België gelden namelijk specifieke regels voor het gebruik van oldtimers. Het traject of de verplaatsing moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, die we hieronder toelichten.
Wat is een oldtimer
Een oldtimer is een voertuig dat minstens 25 jaar geleden in gebruik werd genomen en is ingeschreven onder een oldtimer kentekenplaat (de O-nummerplaat).
U bent niet verplicht om uw wagen van 25 jaar of ouder in te schrijven onder een O-nummerplaat. Bij inschrijving onder een reguliere nummerplaat wordt de wagen echter niet als oldtimer beschouwd.
Gebruik van een oldtimer
Een oldtimer mag uitsluitend voor recreatieve doeleinden worden gebruikt. Dagelijks en/of beroepsmatig gebruik is niet toegestaan.
Volgende gebruiksvormen zijn uitgesloten:
- commercieel en professioneel gebruik
Commercieel gebruik: elk gebruik dat gericht is op zakelijk of persoonlijk financieel gewin.
Professioneel gebruik: elk gebruik voor beroepsuitoefening of bedrijfsvoering.
- woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer
- bezoldigd vervoer en daarmee gelijkgesteld gratis vervoer
- gebruik als werktuig of werkmiddel en voor interventieopdrachten
Gevolgen niet-naleving voorwaarden
Bij overtreding riskeert u een onmiddellijke inning van 116,00 euro (exclusief administratiekosten).
Bij dagvaarding voor de Politierechtbank kan de boete oplopen van 160,00 tot 2.000,00 euro, met een mogelijk rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
Daarnaast heeft incorrect gebruik gevolgen voor uw verzekering.
Verzekeringsmaatschappijen bieden speciale polissen aan voor voertuigen met een O-nummerplaat. Deze verzekeringen dekken geen ritten die wettelijk niet zijn toegestaan.
Rijdt u ongeverzekerd, dan riskeert u:
- een dagvaarding voor de Politierechtbank wegens niet-verzekering: gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden, geldboete van minstens 800 euro tot 8.000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar;
- uitsluiting van dekking/regresvordering van de verzekeraar: u moet zelf instaan voor de vergoeding van de veroorzaakte schade.
Dagvaarding ontvangen of zit u met enkele vragen?
Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.
Maak gebruik van het onderstaande contactformulier om uw bericht te sturen.
U kan ons ook telefonisch bereiken op (+32 (0)3 369 28 10), via e-mail op (info@mijnboete.be) of u kunt ons een bericht sturen via Whatsapp. Klik (hier)om Whatsapp te openen.