Vias waarschuwt voor combinatie alcohol en drugs: “Tot wel 200 keer meer kans op een ongeval”

1700x1133_MijnBoete_Ongeval

Vias waarschuwt voor combinatie alcohol en drugs: “Tot wel 200 keer meer kans op een ongeval”

Het besturen van een voertuig onder invloed van alcohol en drugs vormt een groot risico in het verkeer. Na een tragisch ongeval in Kapellen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam, wijst verkeersinstituut Vias op de gevaren van deze combinatie. Een bestelwagenbestuurder die onder invloed was van alcohol en cannabis had de jongen op zijn fiets aangereden. Vias stelt dat de combinatie van alcohol en drugs het risico op een ongeval tot wel 200 keer kan verhogen.

Combinatie alcohol en drugs: waarom is het zo gevaarlijk?

Stef Willems, woordvoerder van Vias, benadrukt dat het risico op een ongeval al aanzienlijk verhoogt bij het gebruik van alcohol of drugs afzonderlijk. Wanneer men beide combineert, ontstaat een veel gevaarlijker situatie. “Alcohol en drugs versterken elkaars werking, wat leidt tot een exponentieel hoger risico op ongevallen,” legt Willems uit.

Zelfs lage doseringen van alcohol en cannabis hebben een enorme impact op het rijgedrag. Willems waarschuwt: “Je hoeft geen hoge concentraties van deze stoffen in je bloed te hebben om een gevaar op de weg te vormen. Lage doses in combinatie met elkaar vergroten het risico aanzienlijk.”

Bij hogere concentraties of meerdere soorten drugs in combinatie met alcohol kan het risico tot wel 200 keer groter worden dan bij een nuchtere bestuurder.

De onderschatte gevaren van cannabis in het verkeer

De bestuurder in het dodelijke ongeval testte positief op cannabis. Vias wijst erop dat hoewel cannabis vaak wordt gezien als een softdrug, ook dit type drug in combinatie met alcohol zeer gevaarlijk is.

Willems benadrukt dat cannabis vaak wordt onderschat. Zelfs bij kleine hoeveelheden cannabis in combinatie met alcohol is er al een sterk verhoogd risico op verkeersongevallen. Het is volgens hem een misvatting dat softdrugs minder schadelijk zijn in het verkeer.

Alcohol en drugsgebruik: verschillen tussen jong en oud

Uit onderzoek van Vias blijkt dat alcoholgebruik vooral voorkomt bij oudere bestuurders, terwijl jongere chauffeurs vaker drugs gebruiken. In de categorie bestuurders tussen 18 en 24 jaar rijdt gemiddeld 0,8 procent onder invloed van alcohol. Bij bestuurders boven de 24 jaar ligt dat percentage hoger, namelijk 1,6 procent. Cannabis wordt echter vaker gebruikt door jongere bestuurders, wat bijdraagt aan de toenemende risico’s op de weg.

Onervaren bestuurders extra kwetsbaar

De betrokken bestuurder van het ongeval in Kapellen was 22 jaar oud. Vias benadrukt dat onervarenheid vaak een belangrijke rol speelt bij ongevallen. Willems legt uit dat jonge bestuurders vaak de ervaring missen om bepaalde handelingen automatisch uit te voeren. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol of drugs kunnen daardoor al een grote impact hebben op hun rijprestaties.

Rijden onder invloed: een dringende oproep tot bewustwording

Het tragische ongeval in Kapellen herinnert ons op harde wijze aan de gevaren van rijden onder invloed van alcohol en drugs. Vias doet daarom een dringende oproep om bewust te worden van deze risico’s. Volgens Willems hebben alcohol en drugs geen plaats in het verkeer en zeker niet in combinatie – dat is een recept voor een ramp. Het is dus zeer belangrijk dat er meer bewustzijn komt over de gevolgen van rijden onder invloed. Elk ongeval, en zeker elk verlies van een mensenleven, is er één te veel.

Heeft u vragen of juridische hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ons team van gespecialiseerde verkeersadvocaten staat klaar om u bij te staan, met een focus op uw rechten én de beste oplossing voor uw situatie.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?