Rijden tijdens een onmiddellijke intrekking van 15 dagen: welke straffen kan u verwachten?

1700x1133_MijnBoete_intrekking

Rijden tijdens een onmiddellijke intrekking van 15 dagen: welke straffen kan u verwachten?

De politie in West-Vlaanderen heeft deze week aangekondigd dat er streng zal worden toegezien op het gebruik van de GSM tijdens het rijden. Dit geldt niet alleen voor bestuurders van voertuigen, maar ook voor fietsers o.a. van een speed-pedelec.

Indien de politie deze overtreding vaststelt, zal jouw rijbewijs onmiddellijk worden ingetrokken voor 15 dagen. Dit gaat onmiddellijk in waardoor je jouw weg niet verder mag zetten.

Met dit artikel geven wij jou graag een overzicht over de procedure van de onmiddellijke intrekking en de bestraffing die je kan verwachten als je toch tijdens deze onmiddellijke intrekking een voertuig zou besturen.

Wanneer vindt een onmiddellijke intrekking plaats?

Zoals aangegeven is er nu een verkeersactie lopende bij de politie waardoor zij over zullen gaan tot een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen bij gebruik van de GSM achter het stuur. Jouw rijbewijs kan ook onmiddellijk worden ingetrokken onder de volgende omstandigheden:

  1. Rijden onder invloed: Bestuurders die betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol of drugs en de wettelijke limieten overschrijden.
  2. Zware verkeersovertredingen: Zoals zeer hoge snelheden (meer dan 40 km/u boven de limiet binnen de bebouwde kom en meer dan 30 km/u daarbuiten), gevaarlijk rijgedrag of het veroorzaken van een ernstig ongeval.
  3. Recidive: Herhaaldelijke ernstige overtredingen

Hoe gaat de onmiddellijke intrekking in zijn werk?

De politie kan ter plaatse het rijbewijs onmiddellijk intrekken voor een periode van 15 dagen.

Dit wil zeggen dat jij niet meer mag verder rijden. De maatregel gaat namelijk onmiddellijk in.

Er kan altijd een verzoek worden ingediend bij de Procureur des Konings om een vervroegde teruggave van het rijbewijs te verkrijgen. Dit verzoek zal wel goed gemotiveerd moeten worden. Het Openbaar Ministerie moet hier ook niet op ingaan en kan beslissen dat het rijbewijs ingehouden blijft.

Na afloop van de onmiddellijke intrekking kan je jouw rijbewijs terug afhalen bij de politie.

Welke straffen kunnen worden opgelegd voor het rijden tijdens een onmiddellijke intrekking?

Als je toch rijdt tijdens een onmiddellijke intrekking, zal een Politierechter hier zwaar aan tillen.

Daarbij zal de politie die de controle uitvoert en vaststelt dat je rijdt tijdens een onmiddellijke intrekking, het betrokken voertuig in beslag kunnen nemen. Dit wil zeggen dat het voertuig niet meer kan gebruikt worden. Voor de opheffing van dit beslag zal een verzoekschrift moeten worden ingediend bij de Procureur des Konings. Ook hier kan de Procureur beslissen om dit niet vrij te geven en zelfs de verbeurdverklaring vragen aan de rechter.

Volgende straffen kunnen worden opgelegd:

  1. Geldboete: de rechter kan een geldboete van €1.600,00 tot €16.000,00 opleggen
  2. Gevangenisstraf: de wet heeft zelfs voorzien in de mogelijkheid voor de politierechter om een gevangenisstraf op te leggen van 3 maanden tot 2 jaar;
  3. Een rijverbod: De rechtbank zal een bijkomende intrekking van het rijbewijs opleggen. De minimumperiode is 3 maanden. Dit kan oplopen tot 5 jaar of levenslang.
  4. Herstelexamens: de rechter kan het theoretisch en praktisch rijexamens opleggen en zelfs psychologische of medische onderzoeken;
  5. Verbeurdverklaring van het betrokken voertuig: de politierechter kan steeds beslissen om het voertuig waarmee de overtreding werd begaan verbeurd te verklaren. Dit wil zeggen dat het voertuig zal verkocht worden. De opbrengst zal dan naar de Belgische Staat gaan.

Conclusie

De gevolgen voor rijden tijdens een onmiddellijke intrekking kunnen groot zijn. De Politierechters kunnen een zware bestraffing opleggen.

Heb jij een overtreding begaan of al een dagvaarding ontvangen? Contacteer onze gespecialiseerde advocaten van MIJNBOETE voor een eerste gratis advies.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?