Gevolgen van het rijden zonder geldige verzekering of het niet bijhebben van het verzekeringsbewijs

1700x1133_MijnBoete_Verzekeringsbewijs

Gevolgen van het rijden zonder geldige verzekering of het niet bijhebben van het verzekeringsbewijs

In België behoort het verzekeringsbewijs bij de verplichte boorddocumenten. Rijden zonder een geldig verzekeringsbewijs is dus een ernstige overtreding. Ook kan u worden gestraft indien uw wagen wel geldig verzekerd is, maar u het verzekeringsbewijs niet bij heeft. Welke gevolgen dit juist met zich meebrengt bespreken we verder in dit artikel.

Rijden zonder geldige verzekering: de juridische gevolgen

Het is van cruciaal belang dat de burgerlijke aansprakelijkheid gedekt is wanneer u een voertuig in het verkeer brengt. De verplichting om een verzekering af te sluiten rust op de eigenaar van de wagen. Wanneer u wordt betrapt op het rijden met een wagen die niet is verzekerd zal in eerste instantie de eigenaar worden bestraft. Daarnaast kan volgens de wet de bestuurder van dit voertuig ook worden gestraft. We raden dan ook zeker aan, alvorens u de wagen bestuurd, na te kijken of deze wagen geldig is verzekerd.

Welke straffen riskeert u dan juist?

Wel, indien u rijdt met een wagen zonder verzekering kan u bestraft worden met een geldboete van €800 tot €8.000 en/of een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden. Bijkomend kan er ook een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar worden opgelegd.

Wanneer u een ongeval veroorzaakt met een wagen die niet is verzekerd zal u boven op deze straf(fen) ook zelf moeten opdraaien voor alle mogelijk kosten en schade die u hebt berokkend aan anderen.

Wel een geldige verzekering maar niet aanwezig in de wagen?

Naast het hebben van een verzekering, is het net zo belangrijk om het verzekeringsbewijs steeds bij te hebben. Wanneer u beschikt over een geldig verzekeringsbewijs, moet dit document steeds in de wagen aanwezig zijn. Wanneer u wordt gecontroleerd door de politie of u geraakt betrokken bij een ongeval en u kan dit document niet voorleggen, riskeert u een geldboete. Deze boete kan oplopen van €80 tot €2 200.

Vertragingen bij een ongeval

Daarnaast is het ook belangrijk om dit verzekeringsbewijs steeds bij te hebben, om vertragingen te voorkomen. Indien u betrokken bent bij een ongeval zal er naar uw verzekeringsbewijs worden gevraagd. Indien u dit niet kan tonen kan de geldigheid, in veel gevallen, wel worden geverifieerd aan de hand van je persoonlijke gegevens en het kenteken van het voertuig, maar dit kost tijd. Meer tijd dan wanneer het verzekeringsbewijs aanwezig zou zijn in de wagen. De snelste manier is dus om het boorddocument bij te hebben indien u met de wagen rijdt.

Tot slot Het is dus duidelijk dat het zowel belangrijk is om uw voertuig te verzekeren als dit bewijs ook steeds bij te hebben in de wagen. Het rijden zonder dit document kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Ook eventuele vertragingen bij controles en/of ongevallen kunnen hierdoor vermeden worden. De aanwezigheid van dit document in de wagen is niet alleen een verplichting, maar kan dus ook heel wat gevolgen voorkomen.

Kreeg u een proces-verbaal of dagvaarding in de bus en wenst u professioneel te worden bijgestaan? Het Mijn Boete-Team staat u graag bij. Contacteer één van onze gespecialiseerde advocaten via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?