Voertuig ingeschreven op naam van uw vennootschap? Opletten geblazen!

boete vennootschap proces verbaal

Voertuig ingeschreven op naam van uw vennootschap? Opletten geblazen!

Als u een proces-verbaal ontvangt voor, bijvoorbeeld, een snelheidsovertreding, dan is de kans groot dat u niet verder leest dan de eerste twee pagina’s. Informatie over de overtreding en hoeveel de boete bedraagt staat immers op deze eerste twee bladzijden.

Maar let op, de laatste pagina van het proces-verbaal bevat een zéér belangrijke vraag, namelijk wie de bestuurder van het voertuig was op het moment van de feiten. Voor natuurlijke personen is dit minder van belang, maar rechtspersonen kunnen zich hier erg aan mispakken. U zou er als zaakvoerder immers maar al te snel van uit gaan dat de kous af is na het betalen van de boete. Maar dat is verkeerd gedacht!

Art. 67ter van de Wegverkeerswet voorziet immers dat verplicht meegedeeld dient te worden wie de bestuurder was op het moment van de feiten en dit binnen de 15 dagen na het ontvangen van deze vraag tot inlichting. Zelfs wanneer u als enige vennoot en zaakvoerder optreedt in de vennootschap en er dus van uit gaat dat u toch de enige bestuurder bent van het voertuig.
Langs de zijde van het Parket lacht men er niet mee in zet men zeer streng in op de vervolging. Bij het niet terugzenden van het verzoek wordt in eerste instantie nog een minnelijke schikking aangeboden van € 300,00. Indien u minder fortuinlijk bent volgt meteen een dagvaarding, waarbij de minimumsanctie € 4.000,00 bedraagt.

De rechtbanken hebben daarbij wel de bevoegdheid om deze sanctie te milderen door de boete geheel, dan wel gedeeltelijk, voorwaardelijk op te leggen. Echter zal dergelijke – gemakkelijk vermijdbare – smet op het strafblad vanzelfsprekend te vermijden blijven.

Zaakvoerders, wees dus gewaarschuwd!

Mocht u hierbij vragen hebben of een dagvaarding ontvangen hebben, neem gerust vrijblijvend contact met één van onze gespecialiseerde advocaten via info@mijnboete.be of via het nummer (0)80 36 36 36.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?