Binnenkort een SMS na te snel rijden?

sms te snel rijden

Binnenkort een SMS na te snel rijden?

Tegenwoordig circuleren er veel verhalen over bestuurders die een opeenstapeling van verkeersboetes tegelijk ontvangen. Deze opeenstapeling zou het gevolg zijn van het feit dat er een vertraging van enkele weken zit tussen het moment van de overtreding en het moment waarop de boete in je brievenbus valt. De bestuurders rijden soms dagenlang rond, zonder dat ze beseffen dat ze een overtreding hebben begaan.

Zo kreeg een Waals gezin op één maand maar liefst 70 boetes in de bus door een nieuwe flitspaal. Het gezin was hier niet van op de hoogte en kreeg de kans niet om hun rijgedrag aan te passen waardoor ze nu een totaal van 6000 euro aan boetes moeten betalen. Ook in Vlaanderen blijkt dit probleem zich regelmatig voor te doen – door bijvoorbeeld plots werkende trajectcontroles, die te laat worden opgemerkt door bestuurders.

Vermijden van bijkomende verkeersboetes

VIAS wil dat bestuurders die een overtreding begaan hebben in de toekomst een SMS ontvangen. Op deze manier zouden bestuurders sneller verwittigd worden en krijgen ze zo de kans om hun rijgedrag alsnog op tijd aan te passen. Daarnaast zullen ze zich beter kunnen herinneren waar en wanneer ze de overtreding begaan hebben. Op deze manier kunnen bijkomende boetes dan ook vermeden worden.

Optimaliseren van de verkeersveiligheid

Verder stelt VIAS dat deze verwittiging er ook voor kan zorgen dat de verkeersveiligheid geoptimaliseerd kan worden. Een flitspaal moet ervoor zorgen dat bestuurders zich bewust worden van de snelheidsregels die gelden en hun rijgedrag hieraan aan te passen. Als een bestuurder zich een lange tijd niet bewust is van de overtreding die hij heeft begaan, zal de verkeersveiligheid er dus ook niet op vooruitgaan. Volgens verkeerspsycholoog Gerard zou enkel een aankondiging, van wanneer een trajectcontrole actief wordt, ervoor zorgen dat mensen hun gedrag sneller gaan aanpassen en veiliger gaan rijden. Wanneer er te veel tijd overgaat tussen het moment van de overtreding en de ontvangst van de boete, zullen mensen dit als onrechtvaardig aanvoelen en blijven sommigen om deze reden te snel rijden.

Communicatie via SMS in de toekomst?

Het voorstel werd reeds aan de FOD Justitie voorgelegd. Volgens hen zou het praktisch wel mogelijk zijn om een SMS of e-mail te versturen, aangezien de politie binnen de 24 uur op de hoogte is van de overtreding. Echter stelt Edward Lantsheere van de FOD Justitie wel dat ze hier geen voorstander van zijn aangezien communicatie via SMS nog te vaak gebruikt wordt voor fraudepogingen. Om deze reden is het kanaal volgens hem te onbetrouwbaar.

Volgens de FOD Justitie wordt er momenteel meer ingezet op een sneller verwerkingsproces van de boetes. Verder raden ze aan om de e-box te checken. De e-box is een elektronische brievenbus die de overheid als vorm van communicatie gebruikt. Wanneer iemand een verkeersovertreding begaat, zal de boete niet alleen per post maar ook via de e-box opgestuurd worden. De boete komt eerder via e-box dan via de post.

Werd u geflitst en bent u op zoek naar juridische bijstand of advies? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?