Jaarlijks meer bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van drugs

rijden onder invloed van drugs alcohol speekseltest

Jaarlijks meer bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van drugs

Uit een recent onderzoek van Touring blijkt dat het aantal betrappingen op het rijden onder invloed van drugs blijft toenemen. Cijfers van de politie tonen aan dat tussen 2020 en 2021 het aantal vaststelling gestegen is met 21%. Deze stijgende tendens zou, volgens Touring, al langer aan de gang zijn.

Sinds de invoering van de speekseltest in 2019, kan de politie zeer gemakkelijk nagaan of een bestuurder al dan niet onder invloed van drugs heeft gereden. De test toont aan welke soorten drugs, zoals cannabis, speed, xtc, heroïne en cocaïne, er aanwezig zijn in het speeksel. De pakkans is sinds 2019 dan ook een stuk groter wat de stijging kan verklaren.

Uit onderzoek blijkt verder ook dat vooral bij oudere bestuurders het rijden onder invloed van alcohol een probleem is terwijl het rijden onder invloed van verdovende middelen vooral voorkomt bij jongeren. Zo is 30% van de bestuurders die betrapt worden tussen 20-24 jaar en 25% tussen 25 en 29 jaar oud.

Het rijden onder invloed van alcohol of drugs verhoogt het risico op een verkeersongeval. Om die reden vraagt Touring dan ook om nog meer controles en sensibiliseringscampagnes in te voeren. Volgens hen zou de onderlinge sociale controle op het rijden onder invloed van drugs nog te beperkt zijn, dit in tegenstelling tot het rijden onder invloed van alcohol.

Heeft u een positieve speekseltest afgelegd? Dan zal u hoogstwaarschijnlijk moeten verschijnen voor de Politierechter.

De Politierechter heeft verschillende mogelijkheden om een gepaste straf op te leggen.

  • Een geldboete: de Politierechter kan een geldboete opleggen tussen € 1.600 en € 16.000.
  • Een rijverbod: de Politierechter kan een rijverbod opleggen tussen 8 dagen en 5 jaar.
  • Medische en psychologische herstelonderzoeken: dit is een bijkomende, facultatieve mogelijkheid voor de Politierechter. Als deze proeven worden opgelegd zal u moeten slagen voor deze proeven vooraleer u uw rijbewijs terugkrijgt na het rijverbod.
  • Onderzoek naar rijgeschiktheid: ook de Politierechter heeft de mogelijkheid om een onderzoek te starten naar uw medische en/of geestelijke geschiktheid om een motorvoertuig te besturen.

Zoals u ziet zit er op deze straffen bijzonder veel speling. Het is daarom belangrijk om de omstandigheden van de feiten correct te kaderen voor de Politierechter. Wij kunnen u hierbij helpen.

Heeft u een dagvaarding ontvangen voor rijden onder invloed van verdovende middelen en zit u met enkele vragen? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer 03 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?