De gevaren van het rijden met een te hoge snelheid

1700x1133_MijnBoete_Snelheid

De gevaren van het rijden met een te hoge snelheid

De federale politie stelde recent vast dat het aantal snelheidsovertredingen steeds blijft toenemen. Zo werden er vorig jaar 4,3 miljoen bestuurders betrapt op te snel rijden. Dit aantal zou neerkomen op meer dan 12.000 registraties per dag. Om die reden lanceren Vlaams Minister van mobiliteit en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde de nieuwe campagne ‘Als je te snel rijdt, zie je minder’.  Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde stelt dat de pakkans is toegenomen en dat de tolerantiegrenzen voor snelheidsovertredingen zijn afgeschaft. Om deze reden zouden bestuurders veel sneller beboet worden.

Wat is het gevaar van rijden met een te hoge snelheid?

Wanneer iemand aan een te hoge snelheid rijdt, zal de impactvan de botsing veel groter zijn. De kracht die je lichaam moet opvangen bij een botsing is enorm. De kans op ernstige verwondingen neemt dan ook toe. Verder zal alsook de remafstand langer worden waardoor een ongeval vermijden dan ook moeilijker wordt. Tot slot stelt professor Mobiliteitswetenschappen Tom Brijs van de UHasselt dat onze hersenen meer prikkels moeten verwerken wanneer we met een te hoge snelheid rijden. We leggen dan meer afstand af in 1 seconde. Bijgevolg proberen we dan het aantal prikkels te verminderen door ons gezichtsveld te vernauwen. Bestuurders krijgen dan last van tunnelzicht. Dit wil zeggen dat de gezichtsfocus in een smalle kegelvorm zit die ver vooruit is gericht. Door dit vernauwd gezichtsveld kunnen onverwachtse voetgangers of fietsers ons ontgaan wat kan leiden tot een ongeval.

Hoe bepaalt men de snelheidslimiet?

De snelheidslimieten zijn ook veiligheidslimieten. De wegbeheerders, Het Vlaams gewest en de steden/gemeenten beslissen hoe snel je op de weg mag rijden. Op alle wegen moet de kans op ongevallen zo laag mogelijk zijn. Voor elke weg wordt apart gekeken naar de functie van de weg, de samenstelling van het verkeer en het soort conflicten dat kan optreden. Zo is de kans op ongevallen veel groter op plaatsen waar er “gemengd” verkeer is, dus op banen waar ook fietsers, automobilisten, bussen, voetgangers, etc gebruik van maken. Ook op kruispunten en op plaatsen met veel in-en uitritten is de kans op een ongeval groter. Als bestuurders zich aan de maximumsnelheid houden, zien ze beter en zijn ze zich meer bewust van wat er rondom hen gebeurt. Ze kunnen dan op een veilige manier stoppen en reageren op onverwachte weggebruikers.

Wat is de invloed van snelheid op de stopafstand?

De stopafstand is de som van de reactie-afstand en de remafstand. De remafstand is de afstand die het voertuig nog aflegt tussen het indrukken van de rempedaal en de plaats waar je volledig stilstaat. Hoe sneller je rijdt, hoe meer tijd de auto nodig heeft om te vertragen en tot stilstand te komen. Ook de reactie-afstand vergroot wanneer je met een te hoge snelheid rijdt. Een bestuurder heeft gemiddeld 1 seconde nodig om te reageren en te remmen. Hoe sneller je rijdt, hoe meer afstand je aflegt in die ene seconde. Het zal in dit geval dus langer duren voor je tot stilstand komt.

Hoe kan ik mij aan de snelheidslimiet houden?

De nieuwe campagne geeft ook een aantal tips voor bestuurders om zich gemakkelijker aan de maximumsnelheid houden en  de verkeersveiligheid te vergroten. Zo geven ze aan om vooraf de verkeersdrukte te checken. Verder kunnen bestuurders hun gps checken als back-up om de snelheidslimieten te kunnen volgen. Als bestuurder moet je bumperklevers negeren en je niet laten opjagen. Verder vertrek je best op tijd zodat je geen tijd moet inhalen onderweg. Het gebruik van cruisecontrol kan ook helpen om je aan de snelheidslimiet te houden. Soms kan het ook helpen om eens met de fiets of te voet te gaan in plaats van met de auto. Tot slot kan je op voorhand een berichtje sturen dat je te laat zal zijn op je bestemming zodat je rustiger en veiliger kan rijden.

Heeft u een snelheidsovertreding begaan en bent u op zoek naar juridische bijstand of advies? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer 03 369 28 10.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?