De reddingsstrook in de praktijk

verkeersovertreding advocaat

De reddingsstrook in de praktijk

Vanaf 1 oktober 2020 is iedere bestuurder verplicht om bij file een vrije doorgang of zogenaamde reddingsstrook te vormen.

Wanneer?
De reddingsstrook dient u verplicht te vormen op ‘iedere openbare weg met 2 of meer rijstroken per rijrichting’ van zodra er enige vorm van file aanwezig is. Dit moet niet enkel gebeuren op autosnelwegen maar ook op alle andere wegen zoals wegen in de bebouwde kom.

Het vormen van deze reddingsstrook is een permanente verplichting wat betekent dat er niet steeds gewacht dient te worden op sirenes van de hulpdiensten.

Hoe?

“Wanneer de openbare weg een rijbaan omvat die bestaat uit twee rijstroken begeven de bestuurders op de linkerrijstrook zich uiterst links en de bestuurders op de rechterrijstrook zich uiterst rechts.”

Op deze manier ontstaat er een reddingsstrook tussen de bestuurders.

OF

“Wanneer de openbare weg een rijbaan omvat die bestaat uit meer dan twee rijstroken begeven de bestuurders op de linkerrijstrook zich uiterst link en begeven de bestuurders op de andere rijstroken zich naar rechts.”

Zo ontstaat er een reddingsstrook naast de linkerrijstrook.

Wat met de bestuurders van motorfietsen?
Bestuurders van motorfietsen mogen gebruik maken van de reddingsstrook tijdens filevorming.

Let wel op: Motorrijders mogen niet meer dan 20km/u  sneller rijden dan het andere verkeer.  Evenmin mogen zij sneller dan 50km/u rijden tijdens filevorming.

Pechstrook
Ook na het invoeren van de reddingsstrook blijven prioritaire voertuigen gerechtigd om zich te verplaatsen op de pechstrook.

Wie geen gebruik mag maken van de reddingsstrook zijn takelvoertuigen en openbaar vervoer. Deze bestuurders moeten nog steeds gebruik maken van de pechstrook wanneer er zich filevorming voordoet.

Zit u na het lezen van ons artikel nog met vragen over de reddingsstrook? Aarzel dan zeker niet om onze gespecialiseerde advocaten te contacteren via info@mijnboete.be of via het nummer (0)80 36 36 36.

29 september 2020

Bronnen :
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/25/plaats-maken-op-de-weg-voor-hulpdiensten-via-de-reddingsstrook/

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?