Door uw smartphone te gebruiken in een houder, ontsnapt u niet aan vervolging

smartpohone in houder boete

Door uw smartphone te gebruiken in een houder, ontsnapt u niet aan vervolging

In het VTM-programma ‘Ze Zeggen Dat’ hebben Andy Peelman en Dina Tersago het effect uitgetest van het gebruik van het touchscreen in uw voertuig. Uit deze test is gebleken dat een touchscreen gebruiken ervoor zorgt dat de remafstand behoorlijk langer wordt, namelijk van 30 meter zonder afleiding naar 39 meter met afleiding.

Sinds maart 2022 zijn de regels inzake GSM-gebruik achter het stuur dan ook aanzienlijk strenger gemaakt.

Artikel 8.4 Wegcode luidt als volgt:

“Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”

Daar waar vroeger enkel het vasthouden in de hand strafbaar was, is nu ook bijkomend het gebruiken en manipuleren strafbaar gesteld. Zo is het verboden om een smartphone te gebruiken (bijvoorbeeld via luidspreker), die op de schoot, middenconsole of op het dashboard ligt.

Een smartphone mag alleen nog maar worden bediend wanneer het zich in de daarvoor bestemde houder bevindt. Ook het gebruik van geïntegreerde GPS-apparatuur of systemen zoals Apple Car Play zijn toegestaan.

Geen vrijgeleide

Toch is dit geen vrijgeleide om de smartphone (in een daarvoor voorziene houder) of het touchscreen in het dashboard van uw voertuig onbeperkt te gebruiken achter het stuur.

Er bestaat nog een meer algemene bepaling in de Wegcode, die voorschrijft dat een bestuurder zijn voertuig te allen tijde onder controle moet hebben:

“Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten.

Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.”

Wanneer de politie vaststelt dat u als bestuurder afgeleid bent door het gebruik van uw smartphone, ook al zit die in een daarvoor voorziene houder, of door het gebruik van het touchscreen in uw voertuig, kan u hiervoor beboet worden.

De straffen zijn identiek aan de straffen voorzien voor het gebruik van de smartphone, namelijk: een onmiddellijke inning t.b.v. 174,00 EUR en in geval van een dagvaarding een geldboete van 30,00-500,00 EUR (x8= 240,00 – 4.000,00 EUR) en anderzijds een rijverbod van minstens 8 dagen.

Indien u een proces-verbaal of dagvaarding zou ontvangen wegens gebruik van of afleiding door een smartphone of touchscreen, kan u uiteraard contact op nemen met één van onze gespecialiseerde advocaten.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?