Extra alcoholcontroles door nieuwe zomer Bobcampagne

alcoholcontrole alcoholboete gedronken achter het stuur

Extra alcoholcontroles door nieuwe zomer Bobcampagne

Op vrijdag 2 juni is de jaarlijkse zomer BOB-campagne weer van start gegaan, deze campagne zal duren tot 31 augustus. Gedurende deze periode zullen er extra controles uitgevoerd worden. De controles kunnen overal en op elk moment van de dag plaatsvinden. Het doel van de zomercampagne is de sensibilisering van het rijden onder invloed van alcohol.

Wat zeggen de cijfers?

De campagne blijkt nog steeds noodzakelijk te zijn. Zo waren er vorig jaar blijkbaar 4.224 letselongevallen waarbij de betrokken bestuurder onder invloed van alcohol was. Verder blijkt uit een Europese enquête dat 7% van de Belgische bestuurders ooit betrokken was bij ongeval waarbij iemand geïntoxiceerd was. 19% van de Belgen geeft toe boven de wettelijke limiet te hebben gereden, zonder het effect van alcohol te hebben gevoeld. Het Europees gemiddelde zou daarentegen 10% zijn volgens de enquête. In ons land is de sociale aanvaarding van het rijden onder invloed nog te groot in vergelijking met andere Europese landen en worden de gevolgen nog te zwaar onderschat.

Wat zegt de huidige Belgische wetgeving?

Volgens de Belgische wetgeving is een bestuurder strafbaar als hij zich in het wegverkeer begeeft met een alcoholpromillage van 0,5 of 0,22 mg/l UAL (= uitgeademde alveolaire lucht).

Er wordt in de wet een onderscheid gemaakt tussen twee categorieën van alcoholintoxicatie:

  • Een intoxicatie tussen 0,22 en 0,35 mg/l UAL. Op deze ‘lichtere’ intoxicatie staat een mildere straf, namelijk een geldboete van €25,00 – €500,00 te vermenigvuldigen met de opdeciemen (momenteel 8) én de mogelijkheid tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar;
  • Een intoxicatie boven 0,35 mg/l UAL. Bij deze ‘hogere’ intoxicatie heeft de rechter de mogelijkheid om strengere straffen op te leggen, nl. een geldboete van €200,00 – €2.000,00 te vermenigvuldigen met de opdeciemen én de mogelijkheid tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar; Vanaf een intoxicatie van 0,78 mg/l UAL is de rechter in principe verplicht om een alcoholslot voor minstens één jaar op te leggen.

De nieuwe regels bij alcoholcontrole

Naast de extra controles die uitgevoerd zullen worden door de politie, zijn de regels met betrekking tot de intrekking van het rijbewijs dit jaar ook verstrengd.

Zo kan de politie het rijbewijs onmiddellijk intrekken voor een termijn van 15 dagen wanneer je betrapt wordt met 1,2 promille of 0,50 mg/UAL. Voordien kon de politie dit maar doen vanaf  1,5 promille of 0,65 mg/UAL.

Gehoopt wordt dat de verstrengde regels en de extra controles duidelijk het signaal geven dat onverantwoord rijgedrag bestraft wordt.

Legde u een positieve alcoholtest in het verkeer af? Of heeft u een dagvaarding ontvangen om te verschijnen voor de Politierechtbank? Het Mijn Boete-Team staat u graag bij. Contacteer één van onze gespecialiseerde advocaten via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?