Riskeer je een boete als je rookt achter het stuur?

roken achter het stuur boete

Riskeer je een boete als je rookt achter het stuur?

Talrijke campagnes proberen bestuurders met de neus op de feiten te drukken over het gebruik van hun smartphone in de wagen. Deze handeling is levensgevaarlijk, waardoor het expliciet bij wet verboden is ingevolge artikel 8.4 Wegcode. Maar hoe zit het met andere zaken die geregeld gebeuren tijdens het rijden? Riskeer je bijvoorbeeld een boete als je rookt achter het stuur?

Mag je roken achter het stuur?

In tegenstelling tot het gebruik van een mobiele telefoon zijn andere handelingen zoals roken niet expliciet opgesomd in de Wegcode. Strikt gezien geldt er in België geen algemeen verbod op roken achter het stuur. Je kan aldus niet rechtstreeks beboet worden als je alleen – al rokend – achter het stuur zit.

Maar er zijn grenzen… Je moet er immers steeds voor zorgen dat je jouw wagen volledig onder controle hebt. Wanneer je – volgens de politie – je voertuig niet onder controle hebt en/of voor een gevaarlijke situatie zorgt ten gevolge van het roken achter het stuur, kan je hiervoor wel degelijk beboet worden.

Verbod op roken in auto met kinderen

Sinds 2019 is het verboden om te roken in een voertuig waarin zich twee of meer personen bevinden, als minstens één van die personen de leeftijd van 16 jaar nog niet heeft bereikt.

De achterliggende gedachte van dit verbod is dat de schadelijke stoffen van een sigaret langer blijven hangen in de wagen dan op andere plaatsen. Gezien de longen van kinderen nog in ontwikkeling zijn, zijn ze extra gevoelig hiervoor. Op deze wijze tracht men ze te beschermen.

Wie kan deze overtreding vaststellen? Zowel de politie als de milieu-inspectie zijn bevoegd om deze overtredingen vast te stellen en boetes op te leggen. U kan een boete riskeren van maximaal €1.000,00.

In Wallonië bestaat er een wet die verbiedt om te roken in de auto waarin zich minderjarigen bevinden. Hou je je niet aan deze regel, dan riskeer je daar nu al een boete van €150,00.

Het is dus van belang om steeds je gezond verstand te gebruiken. De Wegcode is duidelijk: je moet je voertuig onder controle houden. Als je rookt achter het stuur, heb je meestal maar één hand aan het stuur. Dan kan je mogelijks beboet worden als dat een gevaarlijke situatie oplevert.

Het Mijn Boete-Team staat u graag bij. Contacteer één van onze gespecialiseerde advocaten via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Contacteer ons meteen

Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.

  Dagvaarding ontvangen? Upload hem hierbij.


  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Mijn Boete team advocaten verkeersrecht

  Neem direct contact op

  U kunt ons altijd bereiken op:
  T: +32 (0)3 369 28 10
  E: info@mijnboete.be
  WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

  Boete berekenen

  Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

  Onze reviews  Hulp nodig?