Fietsen in groep: afwijkende verkeersregels voor wielertoeristen?

1700x1133_MijnBoete_wielertoeristen

Fietsen in groep: afwijkende verkeersregels voor wielertoeristen?

Met het mooie weer kriebelt het bij de meeste wielertoeristen en andere recreatieve fietsers om er opnieuw op uit te trekken. De Wegcode voorziet voor groepen fietsers in een bijzondere regeling. Hieronder vind je de belangrijkste regels opgesomd, zodat je volop kan genieten van de zonnige dagen op de fiets.

Wanneer spreekt de Wegcode van een groep fietsers?

Krachtens art. 43bis.1. Wegcode is er sprake van een groep fietsers wanneer 15 tot 150 fietsers zich samen op de openbare weg bevinden. De afwijkende regeling is dus uitsluitend van toepassing vanaf 15 fietsers.

De nieuwe Wegcode, die normaal gezien vanaf 2025 van kracht zal zijn, verlaagt het minimum aantal fietsers evenwel naar 10 fietsers.

De verkeersregels blijven van toepassing

Ook voor fietsers in groep gelden de verkeersregels. Zo is het niet toegelaten door het rood te fietsen, ook al was het voor een deel van jouw groepje wel nog gewoon groen. En ook als groep fietsers moet je stoppen en voorrang verlenen aan een zebrapad waar voetgangers willen oversteken.

Ga dan ook steeds goed na of de fietsers achteraan de groep nog kunnen volgen en niet werden geconfronteerd met een rood licht of een overstekende voetganger.

Het voorzien van een wegkapitein

Wanneer je groep meer dan 50 fietsers telt moet je voorzien zijn van minstens twee wegkapiteins. De wegkapiteins waken over het goed verloop van de tocht.

Deze wegkapiteins moeten ten minste 21 jaar oud zijn en zij moeten om de linkerarm een band dragen met, horizontaal, de nationale kleuren en, in zwarte letters op de gele strook, het woord “wegkapitein”. Vooral bij een uitstap met fietsende kinderen, is deze bepaling van groot belang.

Afwijkende verkeersregels

Fietsers in groep zijn niet verplicht de fietspaden te volgen en zij mogen met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven. Uiteraard mag je ook op het fietspad rijden, indien hier voldoende ruimte is.

Als je er voor kiest om op de rijbaan te fietsen, met twee aan twee, let er dan goed op dat je niet meer dan de helft van de rijbaan in beslag neemt. Er moet natuurlijk voldoende ruimte zijn voor voortuigen die uit de tegenovergestelde richting komen om je groep te kruisen.

Buiten de bebouwde kom moet je ook achter elkaar rijden als er achterliggend verkeer aankomt. Die chauffeurs moeten dan wel minimaal anderhalve meter afstand respecteren als ze de fietsers voorbijsteken. Binnen de bebouwde kom is dat maar één meter.

Toch betrokken bij een ongeval? Kreeg u een proces-verbaal of dagvaarding in de bus en wenst u professioneel te worden bijgestaan? Het Mijn Boete-Team staat u graag bij. Contacteer één van onze gespecialiseerde advocaten via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?