Opgelet! In Halle-Vilvoorde geldt vanaf 1 mei een onmiddellijke intrekking van uw rijbewijs voor gsm-gebruik achter het stuur.

rijbewijs kwijt gsm achter het stuur

Opgelet! In Halle-Vilvoorde geldt vanaf 1 mei een onmiddellijke intrekking van uw rijbewijs voor gsm-gebruik achter het stuur.

Het parket van Halle-Vilvoorde zal de komende tijd bijzonder streng optreden ten aanzien van autobestuurders die betrapt worden op het gebruik van een gsm of andere elektronica tijdens het rijden.

Het rijbewijs van de overtreder zal meteen voor een periode van acht dagen worden ingetrokken, alsook zal deze zich later moeten verantwoorden voor de Politierechtbank waar hij of zij naast een geldboete ook een bijkomend rijverbod riskeert.

Wat zeggen de cijfers uit onderzoeken?

Uit een Europees onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 Belgische bestuurders wel eens een sms leest of verstuurt tijdens het autorijden. Sommigen gaan zelf nog verder en geven toe al rijdend eens een filmpje te hebben bekeken op hun gsm.

Nochtans is gebleken dat het gebruik van een gsm of een ander elektronisch toestel de kans op een ongeval aanzienlijk vergroot:

  • Het doen van een telefoontje (met gsm in de hand) verdubbelt het ongevalsrisico;
  • Een opzoeking via de gsm verhoogt het ongevalsrisico drie keer;
  • Het schrijven, lezen en/of versturen van een sms (met gsm in de hand) verhoogt het ongevalsrisico zes keer;
  • Het ingeven van een telefoonnummer (metgsm in de hand) verhoogt het ongevalsrisico twaalf keer;

Volgens Vias Institute sterven jaarlijks 50 mensen en raken gemiddeld 4.500 personen gekwetst ten gevolge van de afleiding die ontstaat door het gsmgebruik achter het stuur.

Met dit streng beleid hoopt het parket het aantal verkeersdoden en gekwetsten aanzienlijk terug te schroeven.

 

Heeft u dringende vragen in verband met de verschillende straffen die u voor een bepaalde verkeersinbreuk riskeert, of u eventueel in aanmerking komt voor een verkeersvorming en welke bestraffingsmodaliteiten u het best zou kunnen combineren met uw beroepswerkzaamheden? U er goed aan om zo spoedig als mogelijk contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde advocaten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer + 32 3 369 28 10 of op het e-mailadres info@mijnboete.be.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?