Herkeuring voertuig niet meer voor alle gebreken?

herkeuring auto

Herkeuring voertuig niet meer voor alle gebreken?

Wanneer er bij de keuring een keuringsbewijs “met beperkte geldigheidsduur” (voor 15 dagen of 3 maanden) of “verboden tot het verkeer” uitgereikt wordt, moet uw voertuig herkeurd worden. Het doel van deze herkeuring is om na te gaan of de vastgestelde gebreken effectief hersteld werden.

De herkeuring moet steeds plaatsvinden in hetzelfde keuringsstation waar het keuringsbewijs met beperkte geldigheid uitgereikt werd, anders wordt opnieuw een volledige keuring uitgevoerd en aangerekend.

Indien het voertuig niet binnen 2 maanden ná de uiterste geldigheidsdatum vermeld op het keuringsbewijs, wordt voorgereden, zal steeds een nieuwe volledige keuring uitgevoerd worden.

Geen herkeuring meer voor “kleine” gebreken

Dit systeem zorgt voor lange wachttijden bij de autokeuringscentra. Om dit te verhelpen heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters een aantal maatregelen genomen.

Er werd aan de keuringscentra instructie gegeven om bestuurders voortaan één jaar de tijd te geven om hun voertuig te laten herkeuren wanneer gebreken worden vastgesteld die de verkeersveiligheid niet rechtstreeks in gevaar brengen.

Hierbij valt te denken aan de niet-correcte afstemming van de lichten, afgesleten ruitenwitters of een te hoge emissie

Toch te laat?

Wanneer u uw voertuig toch niet tijdig hebt aangeboden voor een (her)keuring, riskeert u een strafrechtelijke vervolging.

Als bestuurder mag u zich dan alleen nog maar begeven in een traject tussen uw woning, de garage en/of het keuringscentrum. U moet hierbij de kortste weg volgen en het voertuig moet zich in lege toestand bevinden.

Gevolgen

Wanneer u bij een controle geen geldig keuringsbewijs kan voorleggen, riskeert u:

  • een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden;
  • een geldboete van 80 tot 80.000 euro;

of één van deze straffen alleen.

Bij herhaling binnen de twee jaar wordt deze straf bovendien verdubbeld.

Bent u op zoek naar juridische bijstand of advies? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?