Veroordeling tot onopzettelijke slagen of verwondingen bij een verkeersongeval

verwondingen verkeersongeval boete

Veroordeling tot onopzettelijke slagen of verwondingen bij een verkeersongeval

Bent u betrokken bij een verkeersongeval en raakte er iemand gewond? De kans is groot dat u voor de Politierechtbank zal moeten verschijnen.

Niet ieder verkeersongeval wordt gedagvaard voor de Politierechtbank. Bij een slachtoffer met een lichamelijk letsel zal het Parket in de meeste gevallen overgaan tot dagvaarding voor onder andere een inbreuk op artikel 420 Strafwetboek.

Welke straffen riskeert u?

Voor onopzettelijke slagen of verwondingen kan de rechter volgende straffen opleggen:

  • Een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden;
  • Een geldboete van €50,00 (x8) tot €1.000,00 (x8);
  • Een rijverbod van 8 dagen – 5 jaar

Bent u een jonge bestuurder, met andere woorden; u beschikte op het ogenblik van de feiten minder dan twee jaar over uw permanent rijbewijs B, dan zal er ook een theoretisch of praktisch herstelexamen worden opgelegd.

Pleegde u na een ongeval met gewonden vluchtmisdrijf? Dan dient u zich aan strengere straffen te verwachten. Voor de volledige uiteenzetting hieromtrent verwijzen we graag naar de uitgebreide uiteenzetting op onze website.

Wat is er strafbaar?

Iedere verwonding aan een andere persoon is strafbaar. Het is niet uitsluitend bij zware letsels, ook als de betrokkene lichtere verwondingen heeft, kan u hiervoor een bestraffing oplopen.

Het kan gaan over de bestuurder of passagiers van een ander betrokken voertuig, fietsers of voetgangers, maar ook over de passagiers van uw eigen voertuig.

Bij het uitstappen uit het voertuig komt het vaak voor dat een fietser niet wordt opgemerkt met alle gevolgen van dien. Een mogelijke oplossing voor dit soort ongevallen is het invoeren van de DUTCH REACH techniek. Er ligt een wetsvoorstel op tafel om het toepassen van deze techniek, net zoals in Nederland, op te nemen als bepaling in de Wegcode. We schreven er in het verleden hier al een artikel over.

Louter en alleen uw betrokkenheid bij een ongeval met gewonden is niet voldoende om veroordeeld te worden voor onopzettelijke slagen of verwondingen. Er zal tevens een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg moeten worden bewezen. De bijstand van een gespecialiseerde advocaat is hierbij dan ook cruciaal.

Bent u het slachtoffer van een ongeval?

Indien u het slachtoffer werd van een verkeersongeval, heeft u recht op een schadevergoeding. Dit kan u bekomen voorafgaand aan een zitting voor de Politierechtbank, de zogenaamde ‘minnelijke regeling’. U kan er ook voor opteren om zich burgerlijke partij te stellen op de zitting van de Politierechtbank.

Ontving u een dagvaarding om te verschijnen voor de Politierechtbank? Of werd u zelf het slachtoffer van een verkeersongeval en wenst u een vergoeding voor uw schade? Neem dan contact op met ons team voor een eerste gratis advies.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?