Het aantal drugsgerelateerde verkeersongevallen stijgt elk jaar

ongeval met drugs onder invloed

Het aantal drugsgerelateerde verkeersongevallen stijgt elk jaar

Drugs in het verkeer wordt een alsmaar groter probleem, zo blijkt uit de cijfers van de federale politie. Van januari tot september van dit jaar waren er 399 letselongevallen en 9 ongevallen met doden. Voor het volledige jaar 2021 spreekt men over respectievelijk 328 letselongevallen en 13 ongevallen met doden. De cijfers nemen beduidend toe.

De combinatie van alcohol met zogenaamde partydrugs – zoals MDMA (XTC), cocaïne en speed – baart de grootste zorgen, daar waar vroeger vooral alcohol het probleem was. Het is natuurlijk zo dat vroeger het druggebruik niet of nauwelijks werd gecontroleerd. Sinds de invoering van de speekseltest is de pakkans een stuk groter en zijn de controles talrijker. Zo betrapte de Politie in Vlaanderen 4.318 chauffeurs op het rijden onder invloed van verdovende middelen.

Het zijn vooral jonge mensen die onder invloed van verdovende middelen de weg opgaan. Cannabis is daarbij veruit het populairst, zo bleek uit een enquête van VIAS die bij 6.000 jonge bestuurders werd afgenomen. De effecten van weed (een verminderd concentratievermogen, tragere reflexen, etc.) worden vaak geminimaliseerd. Dit zorgt ervoor dat weggebruikers vaak geen link leggen met gevaar en gevolgen op hun rijgedrag onderschatten.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat cannabis langer in het bloed blijft dan sommige chauffeurs vermoeden. Zo kan men na het roken van een joint tot 18 uur later positief testen.

Volgens cijfers van de Federale Politie rijdt maandelijks 19% van de bestuurders tussen 18 en 34 jaar onder invloed van drugs. Twee jaar geleden was dat “slechts” 11%. Bovendien combineert 40% van de gebruikers drugs en alcohol, waardoor de kans op een ongeval aanzienlijk toeneemt.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. Mensen die rijden onder invloed, hetzij van alcohol hetzij van drugs, vormen een gevaar voor zichzelf én voor andere weggebruikers. Elke dode en gewonde is er één te veel. Alcohol en drugs in het verkeer, moet dan ook te allen tijde worden vermeden.

Glaasje op? Laat je rijden!

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?