Nultolerantie alcoholintoxicatie voor taxichauffeurs en andere professionele bestuurders

alcoholintoxicatie taxi advocaat verkeersrecht

Nultolerantie alcoholintoxicatie voor taxichauffeurs en andere professionele bestuurders

De wet is terecht streng voor het rijden onder invloed van alcohol. Voor taxichauffeurs en andere professionele bestuurders zijn de regels echter nog strenger. Voor hen geldt er namelijk een nultolerantie voor alcohol in het verkeer.

Artikel 34§3 van de Wegverkeerswet stelt dat deze verstrengde regeling van toepassing is op personen die een voertuig besturen waarvoor een rijbewijs C1, C, C1+E, C+E, D1, D, D1+E of D+E vereist is. Deze regeling geldt alsook voor de bestuurders die beroepsmatig personen vervoeren met een voertuig van een andere rijbewijscategorie (zijnde het rijbewijs A1, A2, A, B of B+E).

Het betreft dus bestuurders van vrachtwagens, bussen, taxi’s, ambulances en alle bestuurders die een medische keuring nodig hebben.

In België geldt er momenteel een limiet van 0,51 promille of 0,22 mg/UL. Blaast u onder deze limiet bij een controle bent u niet strafbaar en mag u dus gewoon doorrijden. Zodra u deze limiet overschrijdt, zal u een ademanalyse moeten afleggen die het exacte gehalte van de intoxicatie bepaalt. Afhankelijk van de hoogte van de alcoholintoxicatie, zal u hiervoor een minnelijke schikking of een dagvaarding ontvangen.

Voor de professionele bestuurders is er nog een strengere regeling voorzien. Zo ligt de wettelijke alcohollimiet op 0,2 promille. Bij een ademtest komt dit neer op 0,09 (mg/UL). In de praktijk wordt er ook wel over een nultolerantie gesproken aangezien een lagere limiet niet haalbaar is met de huidige meettoestellen. Als professionele bestuurder zou het dan slechts toegelaten zijn een gerecht of praline te eten waarin een beetje alcohol in verwerkt is.

De nultolerantie is echter niet altijd van toepassing voor de professionele bestuurders. Zo zullen de regels voor een taxichauffeur bijvoorbeeld enkel gelden tijdens het uitoefenen van zijn beroep namelijk het beroepsmatig vervoeren van personen.

Volgens Vias is de strengere wetgeving voor professionele bestuurders niet onlogisch. Mensen verwachten van hen dat zij de wegcode respecteren en hun beroep serieus nemen. Zo zijn taxichauffeurs niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van hun passagiers.

Heeft u een proces-verbaal of een dagvaarding ontvangen voor rijden onder invloed en heeft u vragen? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?