Intrekken van een rijbewijs bij een snelheidsovertreding

Intrekken van een rijbewijs bij een snelheidsovertreding
Het intrekken van het rijbewijs is een van de straffen die vaak wordt opgelegd door de Politierechter bij overtredingen in het verkeer. Eén van de overtredingen die kan leiden tot een rijverbod is het overschrijden van de snelheidslimieten. In dit artikel gaan we dieper in op de Belgische wetgeving met betrekking tot het intrekken van het rijbewijs na een snelheidsovertreding.
Onmiddellijke intrekking
In sommige gevallen wordt niet gewacht tot de veroordeling door de Politierechtbank om het rijbewijs in te trekken. Zo is het mogelijk dat meteen na de vaststelling van de snelheidsovertreding het rijbewijs wordt ingetrokken. Hierin worden twee situaties onderscheiden.
Zo kan het rijbewijs meteen worden ingetrokken, wanneer de toegelaten snelheid met meer dan 20 km/u wordt overschreden op een woonerf, in een zone 30 of binnen de bebouwde kom.
Bij overschrijding van de snelheid van meer dan 30 km/u buiten de bebouwde kom kan meteen worden overgegaan tot intrekking. Deze intrekking wordt bevolen door een officier van de gerechtelijke politie.
Politierechtbank
Bij een lichte overtreding is de kans groot dat men niet zal worden vervolgd voor de Politierechtbank, maar een minnelijke schikking of onmiddellijke inning aangeboden krijgt. Als de betaling tijdig wordt uitgevoerd, zal men dus niet vervolgd worden voor de Politierechtbank.
Bij een overschrijding van 40 km/u buiten de bebouwde kom en 30 km/u binnen de bebouwde kom, zone 30 of woonerf zal men in principe gedagvaard worden voor de Politierechtbank en zal er een rijverbod uitgesproken worden door de Politierechter.
In rekening te nemen zaken door de Politierechter
De straf die de Politierechter uiteindelijk uitspreekt, is afhankelijk van verschillende elementen.
Zo houdt de Politierechtbank rekening met de aard van de snelheidsovertreding. Zoals reeds vermeld, wordt er een rijverbod opgelegd bij een zware snelheidsovertreding, waarbij de plaats van de feiten ook een rol speelt.
Daarnaast wordt de situatie van de beklaagde ook mee in rekening genomen bij de straftoemeting. Hiervoor is het belangrijk om advies in te winnen bij een juridisch expert, die zal helpen de verzachtende omstandigheden in te roepen om een zo gunstig mogelijke straf te bekomen.
Contacteer ons vrijblijvend om juridisch advies in te winnen.
Dagvaarding ontvangen of zit u met enkele vragen?
Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.
Maak gebruik van het onderstaande contactformulier om uw bericht te sturen.
U kan ons ook telefonisch bereiken op (+32 (0)3 369 28 10), via e-mail op (info@mijnboete.be) of u kunt ons een bericht sturen via Whatsapp. Klik (hier)om Whatsapp te openen.
