Maximaal aantal kinderen in een speed-pedelec bakfiets: wetgeving en gevolgen
Maximaal aantal kinderen in een speed-pedelec bakfiets: wetgeving en gevolgen
Het gebruik van snelle bakfietsen (type speed pedelec) door ouders is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze handige voertuigen bieden ouders de mogelijkheid om hun kinderen op een milieuvriendelijke en praktische manier te vervoeren.
De vraag stelt zich nu hoeveel kinderen er exact mogen vervoerd worden met deze snelle bakfietsen en wat de gevolgen zijn van het overschrijden van dit toegelaten aantal.
Wat zegt de wet
Artikel 2.17, 3) Wegcode geeft een definitie van de ‘speed pedelec’:
“elk tweewielig voertuig met pedalen, met uitsluiting van de gemotoriseerde rijwielen, met een hulpaandrijving met als hoofddoel trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht wordt onderbroken bij een voertuigsnelheid van maximum 45 km per uur, en met de volgende kenmerken:
een cilinderinhoud van ten hoogste 50 cm³ met een netto-maximumvermogen van ten hoogste 4 kW indien het een motor met inwendige verbranding betreft, of
een nominaal continu maximumvermogen van ten hoogste 4 kW indien het een elektrische motor betreft.”
Volgens de wet vallen speed pedelecs onder de categorie ‘bromfiets’, namelijk bromfiets klasse P.
Voor bromfietsen gelden de volgende regels:
- er mogen niet meer passagiers vervoerd worden dan er plaatsen voorzien zijn op de bromfiets;
- kinderen onder 3 jaar mogen niet vervoerd worden met een bromfiets. Tussen 3 en 8 jaar moeten ze in een geschikt kinderstoeltje zitten.
Hieruit volgt dat kinderen onder de 3 jaar niet mogen vervoerd worden met een snelle bakfiets (type speed pedelec) en dat er slechts één kind per snelle bakfiets (type speed pedecel) mag vervoerd worden.
Ouders die meer dan één kind vervoeren, zullen hiervoor beboet kunnen worden.
Wat zijn de gevolgen voor de verzekering
Ouders riskeren echter niet alleen een boete, doch zullen ook de gevolgen dragen op verzekeringsniveau wanneer zij betrokken raken in een ongeval.
Aangezien slechts één bestuurders- en één passagierszitje zijn gehomologeerd, kan uw verzekeraar regres uitoefenen in geval van het overschrijden van het reglementair of contractueel toegelaten aantal vervoerde personen.
Een regresvordering stelt uw verzekeraar in staat om onder bepaalde voorwaarden de terugbetaling te vragen van de verzekeringnemer/verzekerde van het bedrag dat zij heeft uitbetaald aan de benadeelde derde.
Contacteer ons vrijblijvend om juridisch advies in te winnen.
Dagvaarding ontvangen of zit u met enkele vragen?
Contacteer ons snel voor gratis advies en bijstand. Gratis? Jazeker, lees het hier.
Maak gebruik van het onderstaande contactformulier om uw bericht te sturen.
U kan ons ook telefonisch bereiken op (+32 (0)3 369 28 10), via e-mail op (info@mijnboete.be) of u kunt ons een bericht sturen via Whatsapp. Klik (hier)om Whatsapp te openen.