Positieve speekseltest aanvechten

positieve speekseltest aanvechten

Positieve speekseltest aanvechten

Het gebruik van speekseltests om drugs in het verkeer te detecteren, is de laatste jaren toegenomen. Hoewel deze tests bedoeld zijn om de verkeersveiligheid te bevorderen, kan het voorkomen dat een test een vals positief resultaat oplevert. In België heeft elke bestuurder het recht om een positieve speekseltest aan te vechten volgens de geldende wetgeving. In dit artikel bekijken we de procedure en de mogelijke stappen die genomen kunnen worden om een vals positief resultaat aan te vechten.

De Belgische wetgeving omtrent speekseltests

De wetgeving met betrekking tot speekseltests in België is vastgelegd in de Wegverkeerswet van 16 maart 1968. Deze wet bepaalt de regels met betrekking tot rijden onder invloed van alcohol en andere verdovende middelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Sinds 1 juli 2018 omvat deze wet ook de mogelijkheid voor de politie om een speekseltest af te nemen om het gebruik van drugs te kunnen detecteren.

Stappen om een positieve speekseltest aan te vechten

1: Bevestiging van het resultaat:

Na een positieve speekseltest wordt een speekselstaal afgenomen om een speekselanalyse uit te voeren in een labo. De resultaten daarvan gelden als wettelijk bewijs. Als ook dat staal positief is, zal je worden gedagvaard voor de Politierechtbank.

2: Advies van een advocaat:

Bij een positief afgelegde speekseltest is het raadzaam om onmiddellijk juridisch advies in te winnen. Een gespecialiseerde verkeersadvocaat kan u informeren over uw rechten en de mogelijke stappen die u kan ondernemen.

3: Controle op eventueel procedurele fouten:

Onderzoek altijd of er eventuele procedurele fouten zijn gemaakt bij het afnemen van de speekseltest. Dit kan variëren van onjuiste kalibratie van het testapparaat tot onzorgvuldige afname van het speekselmonster.

4: Tegenexpertise:

Binnen de 30 dagen na mededeling van het resultaat van de speekselanalyse kan een tegenexpertise worden uitgevoerd, wanneer je ervan overtuigd ben geen drugs te hebben gebruikt. In dat geval wordt hetzelfde staal geanalyseerd. De kosten zal jij aanvankelijk moeten dragen. Indien uiteindelijk het resultaat van de speekselanalyse toch negatief blijkt, kunnen deze kosten evenwel teruggevorderd worden.

Conclusie

Het aanvechten van een positieve speekseltest gaat gepaard met de nodige risico’s. Het is uiteraard raadzaam om enkel het resultaat van de speekselanalyse aan te vechten, indien je echt zeker bent geen drugs te hebben geconsumeerd. De kosten vallen namelijk ten laste van jou, tenzij uiteindelijk het resultaat uiteindelijk toch negatief blijkt. Het inschakelen van professioneel juridisch advies is dan ook een belangrijk bij de overweging al dan niet het positieve resultaat aan te vechten.

Heb je een positieve speekseltest afgelegd? Neem dan meteen contact met ons op.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?