Meer dan 12.000 Belgen rijden zonder geldig rijbewijs

rijden zonder rijbewijs, rijbewijs ingetrokken, rijbewijs ingevorderd

Meer dan 12.000 Belgen rijden zonder geldig rijbewijs

Sinds 7 juli 2010 krijgt iedereen die slaagt voor het rijexamen een Europees rijbewijs in de vorm van een plastic bankkaart.

Net zoals identiteitskaarten dient dit rijbewijs om de tien jaar vernieuwd te worden, in tegenstelling tot het oude papieren rijbewijs dat niet moet worden vernieuwd.

Let wel, bij het verstrijken van deze termijn zal u geen herinnering krijgen om uw rijbewijs te vernieuwen. Volgens de federale regering is het tijdig vernieuwen van het rijbewijs immers de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

 

Wat blijkt?

Uit een parlementaire vraag van Kamerlid Verhaert blijkt nu dat er 12.139 van de 23.706  rijbewijzen ,die in 2010 en 2011 werden uitgereikt, nog niet werden vernieuwd. Meer dan 12.000 Belgen rijden dus rond met een vervallen rijbewijs.

Elke bestuurder van een motorvoertuig, categorie AM uitgezonderd, is verplicht om houder te zijn van een geldig rijbewijs.

Wie dat niet respecteert riskeert zware straffen, met name Een gevangenisstraf van 8 dagen tot twee jaar, een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro of één van deze twee straffen alleen. Bovendien heeft de rechter de mogelijkheid om de overtreder in dat geval een rijverbod op te leggen van 8 dagen tot 5 jaar of zelfs levenslang.

Men mag het rijden zonder rijbewijs evenwel niet verwarren met het besturen van een motorvoertuig zonder het daarvoor vereist rijbewijs bij zich te hebben. Wie wel “houder” is van een geldig rijbewijs maar op het ogenblik geen “drager” ervan is, riskeert enkel een geldboete van € 80,00 € 4.000,00.

 

Gevolgen

Indien u rijdt zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs en u veroorzaakt een ongeval, zal dit ook zware gevolgen hebben voor uw verzekering. In dat geval zal de autoverzekeraar de bedragen die hij aan de benadeelde partij(en) heeft uitgekeerd van u persoonlijk kunnen terugvorderen. Weet dat deze bedragen soms zeer hoog kunnen oplopen.

Om te voorkomen dat er zoveel Belgen met een vervallen rijbewijs rondrijden, kondigde Minister van Mobiliteit Gilkinet aan dat er plannen zijn voor een herinneringssysteem. Dit project is echter nog niet operationeel maar zou tegen 2023 gerealiseerd worden aangezien sedert 2013 alle gemeenten bankkaartmodellen afleveren.

 

Moet u voor de Politierechtbank verschijnen of hebt u een Proces-Verbaal ontvangen wegens het rijden zonder rijbewijs? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze gespecialiseerde advocaten! Dit kan via info@mijnboete.be of via het telefoonnummer (0)3 369 28 10.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?