Nieuw in de wegcode: de ‘middenrijbaan’

middenrijbaan wegcode

Nieuw in de wegcode: de ‘middenrijbaan’

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft de inrichting van ‘middenrijbanen’ goedgekeurd. Het gaat om een nieuw type openbare weg, die een verhoogde veiligheid moet bieden voor de zwakke weggebruikers. De aanpassing van de verkeersregels gaat in vanaf 1 oktober 2022.

De auto blijft het populairste vervoersmiddel is ons land. Toch wint de fiets meer en meer aan populariteit. Zo meent Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet dat actieve weggebruikers beter beschermd moeten worden. Volgens hem moet de Wegcode evolueren om fietsers een échte plek te geven op de weg en méér verkeersveiligheid te bieden.

Het concept van de middenrijbaan bestaat uit twee evenwijdige stippellijnen. Fietsers en bromfietsers blijven er rechts van, auto’s en vrachtwagens tussen de twee. Aan weerszijden van de weg komt er een veilige ruimte voor fietsers, dat echter geen fietspad is. Automobilisten moeten met gepaste snelheid op het middelste gedeelte rijden. Ze mogen wel inhalen of andere voertuigen kruisen op de zijstrook, maar enkel als ze dat kunnen zonder fietsers te hinderen.

Nochtans staan verkeersexperten niet te springen voor dit nieuwe concept. Het doel is om meer ruimte te creëren voor fietsers op landelijke wegen, maar eerste proefopstellingen in Hasselt en Bornem lijken er op te wijzen dat dit geen positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Fietser blijken er net minder ruimte in te nemen dan op wegen waar er geen aanduiding is. Bovendien rijden automobilisten fietsers aan hogere snelheid voorbij.

Overigens verandert de Wegcode ook op andere plaatsen. Zo verplicht de Belgische wegcode elektrische auto’s voortaan om aangesloten te zijn op een laadpaal wanneer ze op een daarvoor voorziene parkeerplaats gaan staan. Daarnaast zal er een nieuw verkeersbord worden geïntroduceerd dat bepaalde zones beperkt tot het stallen van fietsen tussen 7u30 en 18u00. Tot slot, moeten speedpedelecs gebruik maken van het met voetgangers gedeelde fietspad op plaatsen waar auto’s meer dan 50 km per uur mogen.

Heb je vragen over deze veranderingen aan de Wegcode? Of heb je boete ontvangen en advies nodig? Aarzel niet en contacteer onze specialisten via +32 (0)3 369 28 10 of  info@mijnboete.be

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?