Nieuwe BOB-zomercampagne van start

alcoholcontrole politie boete

Nieuwe BOB-zomercampagne van start

De nieuwe BOB-zomercampagne is deze maand van start gegaan. Het aantal Belgen dat onder invloed achter het stuur kruipt blijkt nog altijd alarmerend hoog te zijn waardoor een nieuwe campagne toch noodzakelijk is.

Uit een nieuwe Europese enquête in 11 EU-landen blijkt dat 19% van de Belgen onder invloed rijdt. Het Europese gemiddelde is daarentegen 9%. Ons land scoort dus nog steeds zeer slecht.

In de zomermaanden is bijna 1 op de 8 ongevallen te wijten aan een bestuurder die te veel heeft gedronken. Zelfs gedurende de lockdown kregen ongeveer 1500 bestuurders een boete wegens het rijden onder invloed.

Verder blijkt ook dat bij de gecontroleerde bestuurders een gemiddeld alcoholgehalte  van ongeveer 1,7 g/l wordt vastgesteld. Artikel 34, §1, Wegverkeerswet bepaalt dat er maar maximaal 0,5 g/l in het bloed gemeten mag worden. Het gemiddeld alcoholgehalte in ons land is dus drie keer de toegestane limiet wat problematisch is volgens VIAS.

Zo toonde een studie van VIAS aan dat als bestuurders zich aan de regels zouden houden, de dood van 115 mensen per jaar en de verwondingen van 5000 andere gebruikers voorkomen zouden worden.

Om bestuurders die onder invloed rijden aan te pakken en de ernstige gevolgen te benadrukken, zal de overheid harde acties moeten nemen. Zo zal er bv. van 24 tot en met 27 juni 2022 een alcoholvrij weekend georganiseerd worden. Er zullen in dat weekend extra BOB-controles gehouden worden

De nieuwe zomercampagne zal opnieuw ondersteund worden door de vzw Belgische Brouwers, Assuralia en Vias Institute. Met deze campagne hopen ze deze zomer zoveel mogelijk ongelukken te kunnen voorkomen.

Vragen over alcoholcontroles of over alcohol in het verkeer? Lees hier meer over hoe onze experten je kunnen helpen.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?