Nultolerantie alcohol voor alle bestuurders?

nultolerantie alcohol jonge bestuurders

Nultolerantie alcohol voor alle bestuurders?

In Het Laatste Nieuws verscheen recent een artikel over een alcoholverbod voor alle bestuurders.

  1. Voorstel Europese Commissie

De Europese Commissie stelt een nultolerantiebeleid voor wat betreft het nuttigen van alcoholische dranken voor jonge bestuurders. Het zou gaan over een verplichte proeftijd van minstens 2 jaar.

In België is er momenteel ook de periode waarin personen als ‘jonge bestuurder’ worden beschouwd en in bepaalde gevallen al strenger bestraft kunnen worden door de Politierechter.

Het voorstel van de Europese Commissie wil de verkeersveiligheid verbeteren. Uit onderzoek is immers gebleken dat in twee op vijf dodelijke ongevallen een chauffeur jonger dan 30 jaar betrokken is.

Momenteel bestaat er in België voor geen enkele categorie van bestuurders een nultolerantiebeleid. Er bestaan wel strengere regels voor beroepschauffeurs.

Huidige regelgeving in België over alcoholgebruik in het verkeer

In België is een bestuurder strafbaar als hij zich in het wegverkeer begeeft met een alcoholgehalte van 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (= uitgeademde alveolaire lucht). Tegenwoordig wordt dit gemeten door middel van een ademanalyse. Bij een ademtest wordt het alcoholgehalte uitgedrukt in uitgeademde alveolaire lucht.

Er wordt in de wet een onderscheid gemaakt tussen twee categorieën van alcoholintoxicatie:

  • Een intoxicatie tussen 0,22 en 0,35 mg/l UAL. Op deze ‘lichtere’ intoxicatie staat een mildere straf, namelijk een geldboete van €25,00 – €500,00 te vermenigvuldigen met de opdeciemen (momenteel 8) én de mogelijkheid tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar;
  • Een intoxicatie boven 0,35 mg/l UAL. Bij deze ‘hogere’ intoxicatie heeft de rechter de mogelijkheid om strengere straffen op te leggen, nl. een geldboete van €200,00 – €2.000,00 te vermenigvuldigen met de opdeciemen én de mogelijkheid tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar; Vanaf een intoxicatie van 0,78 mg/l UAL is de rechter in principe verplicht om een alcoholslot voor minstens één jaar op te leggen.

Bij recidive binnen drie jaar is de rechter wettelijk verplicht om zwaardere straffen op te leggen. Voor een uitgebreide uiteenzetting hierover kun je terecht op onze website.

Op deze algemene regel van het strafbare alcoholgehalte bestaat een afwijking met betrekking tot beroepschauffeurs:

  • Professionele bestuurders

Het is opmerkelijk, maar de wetgever heeft niet voorzien in een nultolerantiebeleid voor beroepschauffeurs. Deze bestuurders zijn wél sneller strafbaar. Er wordt namelijk een lager alcoholgehalte toegestaan.

Voor professionele bestuurders is er al sprake van een strafbare alcoholintoxicatie vanaf 0,09 mg/l UAL. Dit is een verstrenging t.o.v. de ‘gewone’ bestuurders.

Onder professionele bestuurders worden volgende categorieën van chauffeurs gerekend:

  • Personen die een voertuig besturen waarvoor een rijbewijscategorie C1, C, C1+E, C+E, D1, D, D1+E of D+E vereist is, onder andere vrachtwagenbestuurders, buschauffeurs etc.;
  • Bestuurders die andere personen vervoeren, zoals bijvoorbeeld taxichauffeurs

Voor een uitgebreide uiteenzetting over de alcohollimiet voor professionele bestuurders kunt u dit artikel raadplegen.

Legde u een positieve alcoholtest in het verkeer af? Of heeft u een dagvaarding ontvangen om te verschijnen voor de Politierechtbank? Het Mijn Boete-Team staat u graag bij. Contacteer één van onze gespecialiseerde advocaten.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?