Snelheid op de autosnelweg verlagen naar 100km/u?

snelheidsovertreding autosnelweg 100km u

Snelheid op de autosnelweg verlagen naar 100km/u?

In de strijd tegen klimaatopwarming gaan er stemmen op om de snelheid op snelwegen definitief tot 100 km/u te verlagen.

Net als Nederland voldoet ook Vlaanderen niet aan de Europese normen voor stikstof. Het probleem doet zich vooral voor in gebieden met veel verkeer, zoals woonwijken in de buurt van snelwegen of ringwegen. Dit leidt tot gezondheidsproblemen, vooral in wijken rond Antwerpen, Gent en de Vlaamse rand rond Brussel. Ook de natuur wordt geconfronteerd met een teveel aan stikstof. Zeldzame soorten dreigen te verdwijnen, bomen worden sneller ziek, enzovoort.

Wegverkeer heeft het grootse aandeel in de stikstofvervuiling. Daarom pleit de partij Groen ervoor om de maximumsnelheid op de autosnelwegen in Vlaanderen te verlagen naar 100 km/u tussen 06u00 en 19u00, net zoals dat vandaag in Nederland het geval is. Dat zou volgens Groen dé oplossing zijn om de schadelijke uitstoot van vooral stikstof terug te dringen.

Wat zijn nu de voor- en nadelen van verlaging van de maximumsnelheid?

Voordelen?

  • Veiligere wegen
  • Brandstof besparen (10 à 20%)
  • Files nemen af
  • Minder luchtverontreinigende emissie zoals stikstofoxiden + CO2 naar omlaag;

Nadelen?

  • Langer onderweg;
  • Inperking vrijheid;
  • Ergernis automobilisten;

Hoe denkt Vlaanderen hierover?

Hoewel trager rijden ongetwijfeld de brandstofefficiëntie verbetert, lijkt het voorstel bij velen niet in de smaak te vallen. Uit een enquëte van HLN blijkt dat maar liefst 87% geen voorstander is om de maximumsnelheid op onze autosnelwegen terug te dringen naar 100 km/u.

Conclusie?

Het verlagen van de snelheid op snelwegen en ringwegen heeft zeker een positief effect op de stikstofuitstoot. Helaas zal dit niet voldoende zijn om aan de Europese normen te voldoen. Het cruciale probleem is dat er simpelweg te veel autoverkeer is om aan de normen te voldoen. Bovendien blijft het autoverkeer jaar na jaar toenemen. Het ziet er dus niet naar uit dat we de komende jaren aan de stikstofnormen zullen voldoen, zelfs niet als we langzamer gaan rijden.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?