Politiewagen parkeert op gehandicaptenplaats. Wat zegt de Wegcode ?

wheelchair-3088991_960_720

Politiewagen parkeert op gehandicaptenplaats. Wat zegt de Wegcode ?

Op 23 september 2019 werd een politiewagen van de zone Montgomery in Etterbeek opgemerkt op een parkeerplaats voor gehandicapten. De feiten werden gefotografeerd en bevestigd door de burgemeester van Etterbeek. Deze laatste opende een onderzoek naar de precieze omstandigheden.

LG_HLN_voorwaarden 2

Tijdens een interview met Het Laatste Nieuws merkte meester Laurens GUINÉE op dat in voorliggend geval geen onderscheid kan gemaakt worden tussen een prioritair voertuig en een voertuig van een burger.

Prioritaire voertuigen moeten zich, net zoals niet-prioritaire voertuigen, aan het verkeersreglement houden en de Wegcode respecteren. De Wegcode voorziet slechts in één uitzondering, nl. dat prioritaire voertuigen in geval van een dringende opdracht en mits gebruik van knipperlichten én sirene het rode verkeerslicht mogen voorbijrijden.

Voor het overige zijn ook prioritaire voertuigen aangewezen op de ‘gewone verkeersregels’ en kan elke overtreding bestraft worden indien er geen sprake is van een noodtoestand en/of overmacht.

In huidig geval miskent het prioritair voertuig artikel 27bis Wegcode, hetgeen een overtreding betreft van de tweede graad. Indien de bestuurder wordt gedagvaard voor de Politierechtbank, riskeert hij een geldboete die kan oplopen tot 2.000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Artikel 27bis Wegcode

“Parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap zijn voorbehouden voor voertuigen die gebruikt worden door de personen met een handicap, die houder zijn van de speciale kaart. Die kaart of dit document moet aangebracht worden op de binnenkant van de voorruit.”

Wenst u hierover meer informatie , neem dan gerust contact op via info@mijnboete.be of bel +32 (0) 80 36 36 36.

Lees het oorspronkelijke artikel via de website van Het Laatste Nieuws.

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?