Snelheidsboetes in de bebouwde kom

snelheidsboetes bebouwde kom

Snelheidsboetes in de bebouwde kom

De plaats waar een snelheidsovertreding wordt begaan, speelt een rol bij de uiteindelijke straftoemeting door de Politierechter. De Belgische wetgeving bevat namelijk specifieke regels voor snelheidsovertredingen begaan binnen de bebouwde kom.

Snelheidslimieten in de bebouwde kom

Zoals algemeen geweten, geldt een maximumsnelheid van 50 km/u binnen de bebouwde kom, tenzij anders aangegeven. Zo is het mogelijk dat er uitzonderlijk een snelheid van 70 km/u toegelaten is, wanneer dit expliciet zo wordt aangegeven met een verkeersbord.

Boetes en straffen

De hoogte van de geldboete en het eventuele rijverbod hangt af van de vastgestelde snelheid. Binnen de bebouwde kom worden de volgende grenzen gehanteerd:

Onmiddellijke inning:

  • Snelheidsoverschrijding tot 10 km/u: 53 euro
  • Snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/u: 53 euro + 11 euro per bijkomende te snel gereden km/u

Wanneer je meer dan 30 km/u te snel reed (bijvoorbeeld 81 km/u waar 50 km/u toegelaten of 101 km/u waar 70 km/u uitzonderlijk werd toegelaten), zal je worden gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank. De wet legt dan een minimumgeldboete op van 80 euro, alsook een rijverbod.

Wanneer de onmiddellijke inning, verzonden door de politie, niet wordt betaald, kan het Openbaar Ministerie een minnelijke schikking voorstellen.

Minnelijke schikking:

  • Snelheidsovertreding tot 10 km/u: 85 euro
  • Snelheidsovertreding van meer dan 10 km/u: 85 euro + 11 euro per bijkomende te snel gereden km/u

Onmiddellijke intrekking rijbewijs:

Wanneer de politie vaststelt dat de toegelaten maximumsnelheid wordt overschreden met meer dan 20 km/u, kan deze steeds overgaan tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs.

Dagvaarding voor de Politierechtbank:

Indien de minnelijke schikking of de onmiddellijke inning niet werd betaald of de maximaal toegelaten snelheid werd overschreden met meer dan 30 km/u, zal u worden gedagvaard voor de Politierechtbank.

Ook in andere gevallen is het mogelijk dat het Openbaar Ministerie meteen dagvaardt. Men denke aan een snelheidsovertreding met een andere overtreding (alcoholintoxicatie, niet-keuring, geen verzekering …)

Voor de Politierechtbank riskeer je enerzijds een geldboete tussen de 80 en 4000 euro.

Daarnaast kan de Politierechter een rijverbod opleggen, wanneer de maximaal toegelaten snelheid werd overschreden met 20 km/u binnen de bebouwde kom.

indien de snelheid met meer dan 30 km/u werd overschreden binnen de bebouwde kom, is de Politierechter zelfs verplicht een rijverbod op te leggen van minimum 8 dagen.

De exacte straf hangt echter af van verschillende omstandigheden. Daarom is het dan ook van groot belang om een juridisch expert te raadplegen voor bijstand.

Neem gratis contact met ons op voor juridisch advies.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?