Rijden onder invloed: wanneer moet je een advocaat inschakelen?

Mijn boete

Rijden onder invloed: wanneer moet je een advocaat inschakelen?

In dit artikel wensen wij u te adviseren zodat u kan inschatten wanneer het verstandig is om een advocaat te raadplegen na het rijden onder invloed.

Alcohol

De wetgeving is streng als het gaat om rijden onder invloed van alcohol of in staat van dronkenschap. Bij een positieve ademanalyse van 0,65 mg/l UAL (1,49 promille)volgt een onmiddellijke intrekking van uw rijbewijs door de politie voor een periode van 15 dagen.

U dient er vanuit te gaan dat uw dossier voor de Politierechtbank zal worden gedagvaard. De bestraffing is afhankelijk van de hoogte van het alcoholpercentage. Er zal een geldboete én een rijverbod worden opgelegd. Afhankelijk van het dossier zal de rechter ook een alcoholslot voor een periode van minstens één jaar opleggen evenals een geneeskundig en psychologisch herstelonderzoek.

Indien u in staat van dronkenschap was, is de rechter zelfs verplicht om een rijverbod van minstens één maand op te leggen.

Indien u tijdens het rijden in staat van dronkenschap een ongeval veroorzaakte en/ of zich schuldig maakte aan vluchtmisdrijf, gelden er nog strengere regels.

De bijstand van een gespecialiseerde advocaat in het verkeersrecht is bij dergelijke dossiers erg belangrijk. Het is dan ook sterk aanbevolen om zo snel mogelijk  een advocaat te raadplegen zodat uw dossier goed kan worden voorbereid zodat er een zo gunstig mogelijk resultaat kan worden bekomen.

Drugs

Als na een controle blijkt dat u onder invloed van verdovende middelen heeft gereden, kan de bestraffing aanzienlijk zijn.

Bovendien zal de politie u, bij de controle, een onmiddellijke intrekking van uw rijbewijs voor een periode van 15 dagen opleggen.

U zal rekening moeten houden met het feit dat uw dossier voor de Politierechtbank zal worden gedagvaard.

Volgens de wet kan de politierechter een  geldboete opleggen tussen 1.600,00euro tot 16.000,00 euro, het opgelegde rijverbod kan variëren van minimaal 8 dagen tot maximaal 5 jaar. Bovendien is de kans zéér groot dat de Politierechter eveneens een geneeskundig en een psychologisch herstelexamen zal opleggen.

Om uw dossier goed voor te bereiden en de straf te beperken, raden wij aan om gratis advies in te winnen bij onze gespecialiseerde advocaten.

Verzwarende omstandigheden

Bij een voorgaande veroordeling bestaat de kans dat u in staat van verzwaarde herhaling bent. Dit is het geval als u in de drie jaar voor deze overtreding reeds een veroordeling opliep voor een zware  verkeersinbreuk. Indien dit het geval is, zal de politierechter een rijverbod van minstens 3 maanden moeten opleggen evenals de twee herstelexamens (theorie en praktijk) én twee herstelproeven (geneeskundig en psychologisch).

Een ervaren advocaat kan je helpen bij het bepalen van de beste strategie om uw dossier te pleiten voor de Politierechtbank.

Nagaan van uw rijgeschiktheid

Bij een positieve ademanalyse en/of een positieve speekseltest is de kans zeer groot dat de Politierechter zich vragen zal stellen bij uw rijgeschiktheid.

De Politierechter zal hiertoe dan ook de nodige informatie wensen omtrent uw gewoontegebruik. Dit gebeurt meestal d.m.v. een haaranalyse bij een gerechtsdeskundige.

Het is dan ook aangewezen dat u onmiddellijk contact opneemt met een gespecialiseerde advocaat om u hierin correct te adviseren en u te begeleiden doorheen de procedure.

Hoe snel een advocaat inschakelen?

Het direct inschakelen van een advocaat is niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk om jouw dossier grondig voor te breiden. Het is raadzaam om niet te wachten tot het laatste moment om juridische bijstand te zoeken. Een advocaat kan het bewijsmateriaal analyseren en een effectieve verdediging opbouwen. Bovendien zal het eveneens belangrijk zijn om stukken te verzamelen over uw gewoontegebruik. Onze ervaren advocaten kunnen u adviseren over welke proeven de rechtbank verwacht.

Hoe eerder je een advocaat inschakelt, hoe beter uw dossier kan worden voorbereid én hoe groter de kans op een gunstige uitkomst.

Conclusie

Rijden onder invloed van alcohol en drugs is een ernstige overtreding met aanzienlijke juridische gevolgen. Het is dan ook verstandig om een gespecialiseerde verkeersrechtadvocaat in te schakelen. Professionele juridische ondersteuning kan het verschil maken tussen ernstige straffen en een gunstige uitkomst. Heeft u een positieve speekseltest of ademanalyse afgelegd? Of heeft u al een dagvaarding ontvangen voor de Politierechtbank? Aarzel niet om onze gespecialiseerde advocaten te contacteren voor een eerste gratis juridisch advies.

Graag direct een antwoord op uw vraag? Bel ons dan meteen! +32 (0)3 369 28 10

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviewsHulp nodig?