Snelheidsbeperking wegens smogalarm
Snelheidsbeperking wegens smogalarm
Op 25 maart werd het smogalarm na een lange tijd weer geactiveerd. Maar welke regels gelden er tijdens het smogalarm en zijn deze ook van toepassing op elektrische auto’s?
Wanneer treedt het smogalarm in werking?
Het smogalarm geldt van zodra er een te hoge concentratie fijn stof gemeten wordt in de lucht. De smogmaatregel gaat dan in werking wat wil zeggen dat de maximaal toegelaten snelheid in bepaalde zones tijdelijk beperkt wordt tot 90km/u. Door de snelheid te beperken, stoten de voertuigen minder schadelijke gassen uit. Op deze manier kan de impact op de luchtverontreiniging beperkt worden.
Wanneer de gemiddelde meting en voorspelling een bepaalde grenswaarde overschrijdt, wordt de bevolking hiervan op de hoogte gebracht. Bij een hogere waarde wordt de bevolking een dag op voorhand gealarmeerd en treedt de snelheidsbeperking in werking. Op de autosnelwegen wordt de snelheidsverlaging aangegeven via de dynamische signalisatie en op bijkomende vaste signalisatieborden.
Geldt het smogalarm ook voor elektrische wagens?
De smogmaatregel is enkel van toepassing op snelwegen gelegen in dichtbevolkte gebieden en geldt voor alle voertuigen. De maatregel is eveneens geldig voor elektrische voertuigen. Veel bestuurders van elektrische wagens zijn van mening dat de smogmaatregel voor hen niet van toepassing is aangezien elektrische motoren geen fijn stof produceren. Een elektrische wagen produceert uiteraard geen fijn stof maar bij het remmen en bij de slijtage van de banden komt er nog steeds fijn stof vrij zoals bij andere voertuigen. De wegcode heeft momenteel ook nog geen onderscheid gemaakt tussen gewone en elektrische auto’s waardoor de smogmaatregel dan ook voor elke bestuurder van toepassing is.
Controles
Gedurende de periode van het smogalarm, voert de federale wegpolitie gerichte snelheidscontroles uit. Snelheidsovertreders zullen in sommige gevallen een geldboete ontvangen ter afhandeling van de zaak. Indien men echter meer dan 30 km/uur te snel heeft gereden (in een zone 30, woonerf, bebouwde kom of schoolomgeving), dan wel meer dan 40 km/uur te veel op andere wegen, zal het Openbaar Ministerie onmiddellijk dagvaarden voor de Politierechtbank. De strafwet voorziet voor dergelijke overtreding een geldboete van minimum 80 euro tot maximum 4000 euro alsook een rijverbod van minsten 8 dagen tot maximum 5 jaar.
Werd u geflitst en bent u op zoek naar juridische bijstand of advies? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10.