Steeds meer jongeren onder invloed van lachgas achter het stuur

lachgas onder invloed

Steeds meer jongeren onder invloed van lachgas achter het stuur

Uit een onderzoek van VIAS is onlangs gebleken dat er steeds meer jonge bestuurders rijden onder invloed van drugs en lachgas. Bijna 1 op de 5 bestuurders heeft toegegeven minstens 1 keer per maand te rijden na het gebruik van verdovende middelen.

Het percentage jonge bestuurders dat toegeeft maandelijks te rijden onder invloed, is gestegen van 11% naar 19%. Volgens VIAS zou deze stijging te wijten zijn aan de coronapandemie. Tijdens de lockdown zijn meer jongeren thuis drugs gaan gebruiken. Drugs kunnen na gebruik nog een tijdje in het lichaam aanwezig blijven, en dit kan de rijprestaties beïnvloeden.

Uit het onderzoek is verder ook gebleken dat veel jonge bestuurders rijden onder invloed van lachgas. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte maar sterke roes gedurende 1-5 minuten. Het verschil met andere soorten drugs is dat lachgas niet met een drugtest gedetecteerd worden in het lichaam. Echter kan het gebruik van deze drug toch ernstige gevolgen hebben. Zo verstoort lachgas nog lang na gebruik de waarneming en het coördinatievermogen waardoor je dus niet meer veilig een voertuig kan besturen.

Het in het bezit hebben van lachgas is momenteel niet verboden. Echter is het rijden onder invloed van lachgas wél strafbaar en kunnen bestuurders hier dan ook voor vervolgd worden. Als u betrapt wordt op het besturen van een voertuig onder invloed van verdovende middelen, zult u hoogstwaarschijnlijk moeten verschijnen voor de Politierechter.

De Politierechter heeft verschillende mogelijkheden om een gepaste straf op te leggen.

  • Een geldboete: de Politierechter kan een geldboete opleggen tussen € 1.600 en € 16.000.
  • Een rijverbod: de Politierechter kan een rijverbod opleggen tussen 8 dagen en 5 jaar.
  • Medische en psychologische herstelonderzoeken: dit is een bijkomende, facultatieve mogelijkheid voor de Politierechter. Als deze proeven worden opgelegd, zal u moeten slagen voor deze proeven vooraleer u uw rijbewijs terug krijgt na het rijverbod.
  • Onderzoek naar rijgeschiktheid: ook de Politierechter heeft de mogelijkheid om een onderzoek te starten naar uw medische en/of geestelijke geschiktheid om een motorvoertuig te besturen.

Zoals u ziet zit er op deze straffen bijzonder veel speling. Het is daarom belangrijk om de omstandigheden van de feiten correct te kaderen voor de Politierechter. Wij kunnen u hierbij helpen.

Heeft u een dagvaarding ontvangen voor rijden onder invloed van verdovende middelen en zit u met enkele vragen? Contacteer ons via info@mijnboete.be of via het nummer (0)3 369 28 10

 

Neem direct contact op

U kunt ons altijd bereiken op:
T: +32 (0)3 369 28 10
E: info@mijnboete.be
WhatsApp: +32 (0)471 74 26 27

Boete berekenen

Bereken uw verkeersboete met onze gratis tool of chat rechtstreeks met een van onze juridische medewerkers.

Onze reviews



Hulp nodig?